Inrikes

Dömd av Säpo

Det var i november förra året som migrationsminister Tobias Billström beslutade att utvisa Hassan Asad. Orsaken var att Säpo klassat honom som en säkerhetsrisk med kopplingar till en terrorlistad organisation. Hassan Asad greps utanför sitt hem och fördes till Kronobergshäktet. När hans advokat överklagade utvisningen till den nya migrationsöverdomstolen på grund av risken för tortyr […]

Det var i november förra året som migrationsminister Tobias Billström beslutade att utvisa Hassan Asad. Orsaken var att Säpo klassat honom som en säkerhetsrisk med kopplingar till en terrorlistad organisation.
Hassan Asad greps utanför sitt hem och fördes till Kronobergshäktet. När hans advokat överklagade utvisningen till den nya migrationsöverdomstolen på grund av risken för tortyr i Jordanien, släpptes han för att invänta domen. Den väntas komma de närmaste veckorna.
38-årige Hassan Asad, som har pacemaker och enbart halv lungkapacitet, är hemma igen hos sin fru och de tre barnen i Hammarkullen. Till skillnad från honom är de alla svenska medborgare. Sju dagar i veckan måste han anmäla sig på polisstationen i Göteborg.
Hur ser du på det som händer dig?
– Det är orättvist. De har ingen rätt att utvisa mig. Jag har bott här i tio år, jag har min familj och mina barn här. Jag har aldrig varit i kontakt med polisen eller begått något brott.
Varför tror du att de vill utvisa dig?
– Ingen vet, inte jag, inte min advokat. De säger bara att de har hemliga bevis. Kanske för att jag är aktiv palestinier. Jag är med och arrangerar aktiviteter för palestinier i Göteborg, och vi skriver om mänskliga rättigheter i Palestina. Men de borde berätta för mig eller min advokat vad de hemliga uppgifterna är, så vi kan besvara dem. Jag tror inte de har någonting. Jag tror bara de vill visa för CIA att de gör någonting.
Hur ser du på hur de har behandlat dig?
– Det är omänskligt. Jag trodde inte att jag var i Sverige när de grep mig och satte mig i häktet. Jag trodde att jag var i Mellanöstern eller i Guantánamo.
Hur är det att gå till polisen varje dag?
– De tror att man är grovt kriminell. Jag vet att de bevakar mig 24 timmar om dygnet. De lyssnar av min telefon, jag är säker på att de lyssnar av vårt samtal nu. Det är inget liv. Jag har inget privatliv, jag har ingen möjlighet att göra det andra människor gör.
Hur känns det att du kan bli utvisad?
– Fråga en organisation för mänskliga rättigheter, fråga Amnesty, fråga FN, hur situationen ser ut i Jordanien. De har stämplat mig nu. Och de väntar på mig i Jordanien. Bara i förra veckan lämnade USA en palestinsk man till Jordanien. Nu har de lämnat honom vidare till Israel.
Tror du att migrationsöverdomstolen kommer att låta dig stanna?
– Om de följer det som är sant och lagen, så kommer jag få stanna. Om de följer CIA och Säpo, så kommer de att utvisa mig.

Fallet med Hassan Asad är det senaste i en lång rad kritiserade utvisningar i Europa. Det var efter den 11 september 2001 som EU-länderna lät införa ett sanktionssystem som innebär att terrormisstänkta personer kan dömas utan rättegång och utan att ha fått reda på vad de anklagas för.
I Sverige utvisades två egyptier i december 2001 av den socialdemokratiska regeringen, där Säpo samarbetade med amerikanska CIA. Händelsen kritiserades senare av både FN, människorättsorganisationer, ett enigt konstitutionsutskott och den borgerliga oppositionen. Enligt männen själva utsattes de för tortyr i Egypten efter utvisningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga