Inrikes

Polisrazzior ska stoppa plankare

Metoden med så kallade storkontroller kommer från Oslo, och kommer att utföras två till tre gånger per år. Lennart Löfberg, affärsområdeschef för Göteborgs stadstrafik, är medveten om att metoden kan uppfattas som hård. – Därför är det viktigt att gå fram lagom hårt. Men i början kommer det säkert att leda till bråk. Enligt Lennart […]

Metoden med så kallade storkontroller kommer från Oslo, och kommer att utföras två till tre gånger per år. Lennart Löfberg, affärsområdeschef för Göteborgs stadstrafik, är medveten om att metoden kan uppfattas som hård.

– Därför är det viktigt att gå fram lagom hårt. Men i början kommer det säkert att leda till bråk.

Enligt Lennart Löfgren behövs de utökade kontrollerna i kollektivtrafiken för att stoppa den ökande fuskåkningen.

– Det kostar oss för mycket. Och många fuskåkare har lärt sig att undvika de vanliga kontrollerna.

Genom att föraren slår av biljettmaskinen så fort vagnen stannat, har ingen en chans att undkomma. Polis eller ordningsvakter, man har ännu inte bestämt vilket, kommer att bistå vid razziorna för att identifiera resenärerna.

Gösta Westerlund är lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet och enligt honom kommer storkontrollerna att innebära en form av frihetsberövande.

– Teoretiskt sätt har fuskåkarna begått ett brott, så då kan de frihetsberövas. Men det låter lite drastiskt.

Att inte betala för sig i kollektivtrafiken räknas som ett snyltningsbrott, enligt Gösta Westerlund. Det är detsamma som att smita in på en konsert eller idrottsarena utan biljett, förutom att på spårvagnen kostar biljetten bara 20 kronor.

Linda Hildingsson är med och driver organisationen Planka.nu i Göteborg, vars mål är en helt skattefinansierad kollektivtrafik. Hon är rädd att storkontrollerna kommer att innebära en obehaglig situation för många människor.

– Att bli plockad av spårvagnen kommer att påminna om ett gripande. Jag tror bara att det kommer att göra folk förbannade.

Linda Hildingsson tror inte heller att åtgärden kommer att minska fuskåkningen.

– Majoriteten av dem som plankar gör det för att de inte har råd med biljett. Det kommer inte att förändras oavsett vad Västtrafik gör.

Västtrafik kommer även att utöka antalet kontrollanter, från 40 till 45 stycken, och fler av dem, uppemot hälften, ska vara civilklädda. Fler kontroller ska också göras på bussarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga