xx

Problemen är redan privatiserade

”‘All vår personal kan massage’ eller ‘vi sjunger när vi arbetar’.” Så visionerar den nytillträdda äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (kd) i Dagens Nyheter om hur kreativiteten ska flöda inom äldreomsorgen när den privatiseras. Alliansen lägger 1,9 miljoner på förbättrad äldreomsorg, men pengarna ska läggas på att bygga nya äldreboenden, inte ett ord om satsningar […]

”‘All vår personal kan massage’ eller ‘vi sjunger när vi arbetar’.” Så visionerar den nytillträdda äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (kd) i Dagens Nyheter om hur kreativiteten ska flöda inom äldreomsorgen när den privatiseras. Alliansen lägger 1,9 miljoner på förbättrad äldreomsorg, men pengarna ska läggas på att bygga nya äldreboenden, inte ett ord om satsningar på lön och kompetensutveckling.
I Kommunalarbetarens senaste nummer noteras en doktors-avhandling som visar att kvinnor som har lite inflytande över sin arbetsplanering löper störst risk att få mag- och tarmproblem. Författaren Åshild Olsen Faresjö rekommenderar inte bara mediciner och en omläggning av livsstil, utan även samtalsterapi för att kvinnor ska förstå sin stress. Samtalsterapi mot dåligt inflytande!
Vård och omsorg sköts som bekant främst av kvinnor för låga löner. På sätt och vis är vården redan ett fullständigt privatiserat område – alla problem ägs nämligen av personalen.

Ska det skäras i budgeten? Inga problem. Låt de anställda subventionera verksamheten med låga löner. Tampas du med organisatoriska problem, svagt ledarskap och luddiga ansvarsområden? Ge personalen handledning där de får ventilera sitt missnöje och avsluta gärna med att berätta att allt hänger på deras förhållningssätt. Förekommer det tunga lyft och repetitiva rörelser, samtidigt som det har blivit svårare att få igenom förslitning som arbetsskada? Hänvisa till friskvårdstimmen som lägger ansvaret för att förebygga skador på arbetstagaren. Den kan naturligtvis bara tas ut när verksamheten tillåter det. Med ett datoriserat planeringssystem kan du låta personalen lägga sina egna scheman, det ger i alla fall en känsla av inflytande. Eftersom schemat skräddarsys efter ett exakt bemanningsbehov, så skulle en uttagen friskvårdstimme innebära underbemanning. I praktiken behöver du inte oroa dig för den där timmen.

När tidningen Kommunalarbetaren nyligen gjordes om, infördes den fasta avdelningen ”Liv & Hälsa”, som bland annat tar upp kost och motion. Här ställer ordförande Ylva Thörn upp som gott föredöme och berättar om hur hon gick ner 15 kilo på ett år. Det är naturligtvis positivt att peka på eget handlingsutrymme, utan det skulle det vara omöjligt att förändra förtryckande och ojämställda strukturer. Men om man ignorerar strukturerna får man ett resultat som pendlar mellan new age och nyliberalism. Man kan tycka vad man vill om de sakerna, men ingen av dem tillhör vad ett fackförbund bör syssla med.

I och med avtalsrörelsen ska Kommunal kämpa för att låglönegrupperna ska komma ikapp. Kanske börjar kompetensen inom kvinnodominerade yrken värdesättas mer. Fast det är klart, tralla på jobbet kan väl vem som helst? Kommunalarbetaren kan ju skicka med ett sånghäfte.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga