Inrikes

SAC sänker avgifterna

Diskussionen under måndagen rörde bland annat de relationer som uppstår när flera LS finns i samma geografiska upptagningsområde: förvärras eller mildras konflikter av dubbletterna? Övriga församlingen lät sig dock inte dras in i någon dubblettstrid – Stockholms LS påpekade att det var helt problemfritt med ett halvdussin LS i storstadsregionen – och diskussionen avrundades med […]

Diskussionen under måndagen rörde bland annat de relationer som uppstår när flera LS finns i samma geografiska upptagningsområde: förvärras eller mildras konflikter av dubbletterna? Övriga församlingen lät sig dock inte dras in i någon dubblettstrid – Stockholms LS påpekade att det var helt problemfritt med ett halvdussin LS i storstadsregionen – och diskussionen avrundades med att motioner om att förbjuda att två LS verkar i samma upptagningsområde avslogs. Även de små dissident-LS:ens krav på större respekt för deras självbestämmande röstades ned, vilket lämnade LS-strukturen oförändrad.

Glesbygdens särskilda politiska ekonomi beskrevs av ombud från Falu-Korsnäs och Hedemora som berättade om det tvång att bilda egna företag som många av deras arbetslösa medlemmar utsätts för. Ett sätt att göra det möjligt för dem att undfly detta tvång – och förbli lönearbetare – att inom SAC skapa en ”faktureringsservice”: ett kooperativlikt företag som på papper kan anställa medlemmarna i fråga.
Anna Bryntse, kulturarbetare från Göteborgs LS, argumenterade å ena sidan för det utmärkta i en sådan faktureringsservice men invände å andra sidan att det är de berörda själva som ska ta hand om det, inte SAC centralt.
– Inte mer SAC-byråkrati, avslutade hon.
Motionen föll.

Den unge Abba SeaFood-arbetaren Torbjörn Gabrielsson stegade upp i talarstolen, iklädd rödrutig flanellskjorta, för att passionerat försvara SAC:s namn mot en motion om namnändring:
– Jag kommer från Bohuslän. Där är SAC ett namn med stolta traditioner bland stenhuggarna. Namnet anger med all tydlighet vad vi är: det här är Sverige, det här är en arbetare (Gabrielsson pekade här på sig själv) och det ni ser omkring er (vid denna punkt svepte han med handen över lokalen) är centralorganisationen. Alltså: Sveriges Arbetares Centralorganisation. Det är rödvinsförbund med ”k” i som sysslar med att byta namn.
Agitationsmetoderna skiftade; Ellinor Elnadotter från Tanum valde att sjunga i mikrofonen för att få plenum på sin sida.

Den enda klimatpolitiska motionen till kongressen – att bygga solpaneler på taket till SAC:s fastighet på Sveavägen i Stockholm – väckte viss visionär vurm, men stupade likafullt.
Däremot kunde kongressen bifalla en motion om att avgifterna ska sänkas i proportion till de tidigare gjorda besparingarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga