Utrikes

Staten övertar sockerbruk

Venezuela befinner sig fortfarande långt ifrån de ambitiösa utfästelser om att föra över 1000 företag till arbetarkontroll som president Hugo Chavez gjorde under förra sommaren. Inte desto mindre har ett antal företag verkligen exproprierats, flera av dem i livsmedelssektorn. Nu är det dags för ytterligare ett, sockercentralen Motatan i provinsen Trujillo i västra delen av […]

Venezuela befinner sig fortfarande långt ifrån de ambitiösa utfästelser om att föra över 1000 företag till arbetarkontroll som president Hugo Chavez gjorde under förra sommaren. Inte desto mindre har ett antal företag verkligen exproprierats, flera av dem i livsmedelssektorn.
Nu är det dags för ytterligare ett, sockercentralen Motatan i provinsen Trujillo i västra delen av landet, uppger Telesur.

De 220 arbetarna på bruket har befunnit sig i strejk under ett antal månader med krav på fackliga rättigheter och kollektivavtal. ”Vi kommer att betala till ägarna vad centralen kostar och installera ett verkligt socialistiskt företag där”, förklarade president Hugo Chavez i teve-programmet ”Alo presidente” den 10 september.
Det är ett exempel på att exproprieringspolitiken inte längre tilllämpas enbart på konkursade eller övergivna företag, utan även på sådana som står stilla till följd av allvarliga arbetsmarknadskonflikter.
Tidigare har strejker med krav på expropriering hållits bland annat på handskfabriken Guantes mis manos och den kemiska industrin Oxidor.

I samma program tillkännagav Chavez att det privata företaget Sur andina de puerto C.A. kommer att förlora den entreprenad det haft sedan 1990 på skötseln av den näraliggande hamnen La Ceiba, eftersom ägarna enligt honom ”exploaterat och exploaterat hamnen utan att göra investeringar och modernisera den… allt har fallit på staten medan det privata har berikat sig”. Även där ska nu inrättas ett ”företag för verklig social produktion”, sade Chavez.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga