Hälften av världens migrantarbetare är kvinnor och de flesta av dem arbetar inom den hushållsnära sektorn som hembiträden, städerskor och med barnpassning.
Det slår FN:s befolkningsfond, UNFPA, fast i sin årliga rapport om ”Världsbefolkningens tillstånd” som presenterades förra veckan.
Kvinnorna bidrar stort till sina fattiga hemländers ekonomi. 2005 skickade de hem 232 miljarder dollar. Men de behandlas illa och uppmärksammas sällan alls.
– De här kvinnorna bidrar stort till sina länders ekonomier, och till att minska fattigdomen i hem-länderna, men i mångt och mycket är de osynliga, säger rapportens huvudförfattare Maria Jose Alcala till International Herald Tribune.
Det är inte bara antalet migrantarbetande kvinnor som ökar. Enligt ILO, internationella arbetsorganisationen, är 2,45 miljoner av världens kvinnor och barn offer för trafficking.
Organisationen slår fast att trafficking nu är den tredje största illegala ekonomin, slagen av droger och vapen. Varje år generar sexslaveriet 12 miljarder dollar. Att offren för vår tids slavhandlare lever ett hårt liv med stora fysiska umbäranden är knappast någon nyhet. Men enligt UNFPA:s rapport lever även kvinnor som försörjer sig med hjälp av ”vanliga” arbeten farligt.
– Kvinnor som arbetar med hushållsnära tjänster har blivit misshandlade och våldtagna. De har tvingats arbeta alldeles för mycket, blivit nekade lön, vilo-dagar och tillgång till vård. De
har utsatts för förolämpningar och psykisk misshandel och många
har fått sina pass konfiskerade
av arbetsgivaren. I de mest extrema fallen har de exploaterats
så hårt att de blivit allvarligt skadade och vissa har till och
med dött, skriver rapportförfattarna.
Samtidigt som hårt slitande arbetare drar in pengar till sina fattiga landsmän flyttar många av ut-vecklingsländernas högutbildade utomlands. Det slår hårt, särskilt mot sjukvården.
UNFPA utnämnder vårdpersonalens flykt till ”den största utmaningen inom migrationen i världen”.
Det är redan hårt plågade länder som lider störst brist på vårdpersonal. Tidigare i år presenterade en grupp forskare på Harvard-universitetet i USA en studie som visade att det råder akut brist på en miljon hälsoarbetare i Afrika. De få som utbildas på kontinenten skyr usla arbetsförhållanden och lockas med hjälp av löften om fungerande sjukvårdsutrustning och bra betalt över till västvärlden, vars sjukvård i sin tur är beroende av utländsk vårdpersonal eftersom det utbildas för lite hälsopersonal i såväl Europa som USA. Det finns fler läkare från Malawi i Manchester än vad det gör i Malawi.
Även hiv/aids-epidemin gör sitt till. Andelen hivsmittade sjuksköterskor i Zambias huvudstad Lusaka är 44 procent, av de 600 läkare som utbildats i landet sedan 1964 finns 50 kvar.
De som inte har flyttat har dött i aids.