Utrikes

Protesterna ökar

I Mexico city täcker nu det protestläger som sympatisörer till presidentkandidaten Manuel Lopez Obrador slagit upp hela det centrala torget, Zocalon, och breder därifrån ut sig åtskilliga kilometer längs några av stadens huvudgator. De siffror som hittills kommit ut från den federala valmyndigheten Trifes omräkning av 9 procent av landets valdistrikt har bara ytterligare stärkt […]

I Mexico city täcker nu det protestläger som sympatisörer till presidentkandidaten Manuel Lopez Obrador slagit upp hela det centrala torget, Zocalon, och breder därifrån ut sig åtskilliga kilometer längs några av stadens huvudgator. De siffror som hittills kommit ut från den federala valmyndigheten Trifes omräkning av 9 procent av landets valdistrikt har bara ytterligare stärkt Obrador och hans anhängare från center-vänsterpartiet PRD i sin övertygelse om att han den 2 juli berövades valsegern av den konservative kandidaten Felipe Calderon.

Senast den 6 september måste valkommissionen fastställa ett officiellt resultat. Hittills har den hittat 46000 illegala röster medan 80000 registrerade röster oförklarligt saknas. Enligt nättidningen Narco News skulle ett ogiltigförklarande av alla röster från de distrikt där oegentligheter upptäckts – något som kommissionen har befogenhet att göra – förvandla Obradors knappa nederlag med 24000 röster till en seger med 42000 röster. Om man antar att fusket över hela landet varit av samma omfattning som i de räknade distrikten, skulle det innebära att 1500000 röster stulits eller förfalskats.

Sådana beräkningar, tillsammans med upptäckten att de största underligheterna upptäckts i de distrikt där PRD saknat valövervakare, har gett Obradors anhängare alla argument de behöver för att fortsätta sin massiva kampanj. Som mest har demonstrationerna i huvudstaden samlat två miljoner deltagare. Med viss försiktighet har PRD:s ledning också börjat ge gräsrötterna klartecken för mer radikala kampmetoder: under de senaste veckorna har demonstranter vid olika tillfällen blockerat banker, börshuset, skatteverket och tullstationer på privata motorvägar, pedagogiskt utvalda mål för att demonstrera att partiet har förmågan att lamslå landets ekonomi. Den 14 augusti utanför parlamentsbyggnaden inträffade för första gången en sammandrabbning med polisen.
Den 1 september måste den avgående presidenten, Calderons partikamrat Vicente Fox, hålla tal till nationen, den 15 ska han leda nationaldagsfirandet på den nu ockuperade Zocalon och den 2 december är det tänkt att den nye presidenten ska sväras in; vid alla dessa datum torde PRD ha planerat in strategiska eskaleringar av striden i sin almanacka, skriver Mexikoexperten John Ross.

Under tiden i Oaxaca har vad som började som en lärarstrejk kring löner och resurstilldelning utvecklats till en revolutionär rörelse som ockuperat eller stängt ned alla myndighetsbyggnader i huvudstaden och ockuperat minst 20 stadshus runtom i delstaten. Den 1 augusti tog 3000 kvinnliga demonstranter över den statliga teve-stationen, CORTV. Delstatsregeringen befinner sig på okänd ort, efter att försöken att skapa ett tillfälligt regeringshögkvarter i ett lyxhotell misslyckats; ägaren kastade ut dem efter hot om nya aktioner från folkrörelserna. Den 16–17 hölls ett forum med inbjudna gäster från hela landet, som diskuterade planer på ”en ny grundlag” och ”konstruktionen av demokrati underifrån”.

Rörelsen har mötts av ett ”smutsigt krig”, troligen dirigerat bakom kulisserna av den utslängde guvenören Ulises Ruiz Ortiz. Fyra personer har hittills dödats av överraskande attacker från maskerade pistolmän, medan andra har skadats eller kidnappats. Under helgen genomförde 80 poliser och beväpnade Ortiz-anhängare en egen motockupation av den enda regeringskritiska tidningen i provinsen, och senare besköts CORTV med automatvapen, enligt dagstidningen La Jornada. Lärarfacket svarade under måndagen med att ockupera 12 privata radiostationer, varifrån de börjat sända ut ”krav på guvernörens avgång och vänsterinriktade tal” som ”vi är trötta på nyliberalism, vi är trötta på gringo-ekoturism”, uppger Houston Chronicle.
Under tisdag morgon rapporterade organisationen Oaxaca Study Group att 30 fordon med automatvapenbeväpnad polis synts i stadens utkanter.

Frilansjournalisten John Gibbler reflekterar i en artikel för Znet över skillnaden mellan de två rörelserna. Jämfört med det improviserade tältlägret i Oaxaca påminner scenerna i Mexico City ibland ”mer om en marknad än en kamp”, skriver han, med inslag som karuseller och en wrestlingring. Fast den mesta aktivitet som pågår är trots allt politisk – paneldebatter, dokumentärfilmsvisningar på storbildsskärm, föredrag – är den också toppstyrd av PRD:s inre cirkel, och synbart uppbackad av partiets betydande ekonomiska resurser, menar han och skriver: ”demonstrationerna visar på ett genomträngande missnöje bland arbetande och fattiga i landet, ett missnöje som väckts upp till handling av de senaste månadernas valcirkus, men som ännu inte lyckats fly ur denna cirkus”.

Den zapatistiska ”Andra kampanjen” har den senaste tiden koncentrerat sig på att kräva frihet för 27 bondeaktivister från byn Atenco, en annan oroshärd, som sitter fängslade sedan i maj. Kampanjen har uttalat sitt stöd för upproret i Oaxaca, men varken ”Delegat noll” (som Subcomandante Marcos kallar sig numera) eller några andra ledande zapatister har hittills besökt provinsen, och för tillfället verkar rörelsen ha hamnat lite vid sidan av den politiska malström som Mexiko är på väg in i.
Slutligen, i ytterligare en parallell konflikt, strejkar sedan i fredags nära 10000 Volkswagenarbetare i Puebla i norra Mexiko med krav på kraftiga löneökningar. Stora delar av gruvindustrin befinner sig redan i strejk.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga