Inrikes

LO-flirt med arbetsgivare

Det har varit kyligt mellan LO och Svenskt Näringsliv den senaste tiden och nu vill LO ta initativ till att tina upp relationen.– Arbetsgivarnas kramande av tjänstemännen och akademikerna i ett försök att marginalisera LO och dess förbund ändrar ingenting. Vi ser och ler åt vad arbetsgivarna gör, men tänker ändå undersöka förutsättningarna för en […]

Det har varit kyligt mellan LO och Svenskt Näringsliv den senaste tiden och nu vill LO ta initativ till att tina upp relationen.
– Arbetsgivarnas kramande av tjänstemännen och akademikerna i ett försök att marginalisera LO och dess förbund ändrar ingenting. Vi ser och ler åt vad arbetsgivarna gör, men tänker ändå undersöka förutsättningarna för en stor och bred överenskommelse om det som är bra för företagen och löntagarna, säger Wanja Lundby-Wedin till LO-tidningen.

För åtta år sedan försökte LO och Svenskt näringslivs föregångare, Svenska arbetsgivarföreningen och Industriförbundet, skapa en ”allians för tillväxt”.
Trots enighet i många frågor havererade försöket, framför allt på frågan om lönebildningen.
Nu ska det som tidigare enat, och de avtal som organisationerna under de senaste åren har slutit, ligga till grund för det fördjupade samarbetet. I vilka frågor samarbetet ska ske vill inte Wanja Lundby-Wedin precisera på förhand.
– På områden där det finns verkliga svårigheter eller brister i gällande avtal eller lagstiftning ska vi gemensamt söka lösningar, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga