Utrikes

Skador för miljarder i Libanon

Enligt Tarad Hamade, Libanons arbetsmarknadsminister och ledamot i parlamentet för Hizbollah, har Israel som mål att tillfoga landet så mycket skada som möjligt. Han kallar det för statlig terrorism – en uppfattning som allt fler libaneser börjar dela när de ser den israeliska förstörelsen av civil infrastruktur som kommer att kosta miljarder dollar att återställa. […]

Enligt Tarad Hamade, Libanons arbetsmarknadsminister och ledamot i parlamentet för Hizbollah, har Israel som mål att tillfoga landet så mycket skada som möjligt. Han kallar det för statlig terrorism – en uppfattning som allt fler libaneser börjar dela när de ser den israeliska förstörelsen av civil infrastruktur som kommer att kosta miljarder dollar att återställa.

Libanons alla tre flygplatser, liksom dess fyra hamnar, minst 22 bensinstationer och ett stort antal fabriker har bombats. Skador som uppskattas kosta sammanlagt över en miljard dollar att laga har tillfogats företag och bostadshus.

Röda korset-ambulanser, regeringsbyggnader och akutmottagningar, FN:s fredsbevarande styrkor och observatörer har också bombats, liksom mediecenter och mobilmaster, vilket strider mot internationell lag.

Moskéer och kyrkor har förstörts och den israeliska armén har använt olagliga vapen, såsom kluster- och fosforbomber. Mer än 90 procent av dem som dödats var civila.

Resultatet har blivit att Israel istället för att sätta press på Hizbollah genom att förstöra Libanon, har ökat allmänhetens stöd för gruppen. Hizbollah är engagerade i minst 60 procent av räddningsarbetet i Libanon. Det var den sortens arbete som från början gav gruppen makt och nu ökar dess popularitet igen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga