Utrikes

Omstritt Pride i Jerusalem

Den traditionella paraden som brukar vara klimax på de flesta Prideevenemang har ställts in på grund av ”de pågående fientligheterna i regionen”. Enligt arrangörerna kommer en parad att hållas vid ett senare tillfälle. Andra aktiviteter som föreläsningar, utställningar och filmfestival kommer dock att genomföras som planerat. Arrangemanget var inplanerat redan förra året, men flyttades fram […]

Den traditionella paraden som brukar vara klimax på de flesta Prideevenemang har ställts in på grund av ”de pågående fientligheterna i regionen”. Enligt arrangörerna kommer en parad att hållas vid ett senare tillfälle. Andra aktiviteter som föreläsningar, utställningar och filmfestival kommer dock att genomföras som planerat.

Arrangemanget var inplanerat redan förra året, men flyttades fram eftersom det annars skulle ha sammanfallit med tillbakadragandet av de israeliska bosättningarna från Gaza. I år är timingen än sämre. Men arrangörerna, Jerusalem Open House, anser att temat Kärlek utan gränser är viktigare än någonsin. Dess kritiker poängterar att gränser, vägspärrar och murbygge gör det i princip omöjligt för arabiska och palestinska aktivister att delta, och framhåller att Pridearrangemanget innebär en propagandaseger för den israeliska staten.

Argumentet för att förlägga World Pride hit är bland annat för att stärka kampen för hbt-rättigheter i Israel och framför allt i det mycket religiösa Jerusalem. Förra årets parad attackerades, bland annat blev tre deltagare knivskurna av en judisk ortodox man. Judiska, kristna och muslimska religiösa ledare har gått samman i sitt motstånd och har idogt försökt att få arrangemanget inställt. För några veckor sedan satte 50 religiösa ledare press på det israeliska parlamentet att förbjuda det.

– Den första gången som de högsta religiösa företrädarna möttes var för att protestera mot World Pride, säger Noa Sattah från Jerusalem Open House till Arbetaren.

Jerusalem Open House jobbar med att nå ut till homo- och bisexuella samt transpersoner. Centret etablerades 1997 och har byggt upp ett samarbete även med palestinska hbt-personer. Noa Sattah förekommer frågan om det kontroversiella i att arrangera World Pride i en stad som är delad – det palelstinska östra Jerusalem är sedan 1967 ockuperat av Israel.

– Vi måste hantera konsekvenserna av muren och ockupationen och vår vision är att skapa ett samhälle för alla. Lösningen är att föra samman palestinier och judar och Pride är en plattform för människor att uttrycka sina åsikter, säger hon.

Jerusalem Open House säger att palestinska medlemmar av centret stöder World Pride och att palestinska israeler kommer att delta i aktiviteterna. Men den palestinska hbt-gruppen Aswat intar en annan position.

Medan Pridedeltagarna firar kommer palestinierna i det ockuperade östra Jerusalem fortsätta att utsättas för israeliska vägspärrar, husdemoleringar och expanderande bosättningar, skriver Aswat i ett uttalande där de uppmanar tillresande aktivister att delta i en parad mot muren i stället.

– Som palestinska hbt-personer som lever under ockupationen och som palestinska hbt-personer som är en del av en nationell minoritet i Israel motsätter vi oss detta försök att hålla en internationell Prideparad i Israel och framför allt i Jerusalem, som är hjärtat i den israelisk-palestinska konflikten, skriver de vidare.

I USA tog Quit, Queers undermining Israeli terrorism, tidigt initiativ till en bojkott för att inte bryta den vädjan om isolering av Israel som ett stort antal palestinska organisationer undertecknade för ett år sedan. Även hbt-grupper i Libanon och Irak uppmanar till bojkott.

Den brittiska organisationen Outrage anser dock att bojkotten är ett misstag och menar att ett framgångsrikt genomfört World Pride i Jerusalem skulle vara ett stort nederlag för religiösa fundamentalister.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga