Inrikes

Falska rapporter om upplopp

Demonstrationen, som samlade runt 2000 personer enligt polisen och 5000 enligt arrangörerna, marscherade från Kungsträdgården via israeliska ambassaden mot den amerikanska ambassaden på Djurgården. Den stoppades dock redan vid Berwaldhallen, varifrån det bara med stor möda gick att skymta ambassadbyggnaden. Det var efter att demonstrationen upplösts och deltagarna återvände mot centrum via Strandvägen som problemen […]

Demonstrationen, som samlade runt 2000 personer enligt polisen och 5000 enligt arrangörerna, marscherade från Kungsträdgården via israeliska ambassaden mot den amerikanska ambassaden på Djurgården. Den stoppades dock redan vid Berwaldhallen, varifrån det bara med stor möda gick att skymta ambassadbyggnaden.

Det var efter att demonstrationen upplösts och deltagarna återvände mot centrum via Strandvägen som problemen började, när en demonstrant greps av civilklädd polis. Kort därefter greps ytterligare personer i Berzelii park, där en betydligt större folkmassa hade samlats. Arbetaren såg då och då mindre föremål fara genom luften, men den absoluta majoriteten av alla på plats attackerade inte polisen på något annat sätt än verbalt.

När polisen försökte få människor att backa utväxlades knuffar och det blev tumult. Poliser slog med batonger och sprutade pepparsprej in i den upprörda folkmassan. En polisman bussade sin hund på fotografen Bassan Joad, som med knapp nöd undkom. Hela ”upploppet” var över på några minuter.

– De slog vilt mot ungdomarna, fast vi bara tittade på. Jag fick en hård träff på låret och några lättare träffar i ryggen medan jag flydde. Nu är benet helt bortdomnat, sade Amir Salar Khatami, en av demonstrationsdeltagarna.

Stockholmspolisens informationsansvarige Mats Nylén bekräftar för Arbetaren att de första gripandena gjordes innan oroligheterna bröt ut och var det som utlöste dem. Han medger också att siffran 300 personer var det totala antalet på plats och inte antalet som faktiskt deltog i det misstänkta upploppet. För närmre detaljer hänvisar han till utredningsansvarige, som Arbetaren dock inte kunnat nå.

– Folk blev förbannade för att de såg en liten kille, det såg ut som en 13-åring, bli nedslagen och indragen i en bil. Men jag tror inte det var mer än 20 personer som kastade saker, resten var åskådare, säger Hossam Makboul, en av demonstrationsarrangörerna. Han är också mycket missnöjd med hur han citerats i Aftonbladet.

– Där låter det som att jag var besviken för att demonstrationen ”urartade”. Demonstrationen ur-artade inte, det blev bråk efter det att demonstrationen avslutats, och det jag var besviken på var att all medierapportering handlade om kravallerna!

Demonstrationen gick under parollerna ”Bojkotta Israel”, ”Frisläpp Palestinas valda regering” och ”Israel ut ur Libanon”. Bland de krav som togs upp av flera talare var att Sverige måste avbryta allt politiskt och militärt samarbete med Israel, att sanktionerna mot Palestina hävs och biståndet återupptas, och att den svenska regeringen måste kräva att EU säger upp sitt frihandelsavtal med Israel.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984