Inrikes

Strejkbrytare leder nytt fack

– De andra facken har glömt bort individen och solidariteten med den enskilde. Dessutom finns det nog en hel del som vänder sig mot deras politiska ställningstaganden. De behöver lite konkurrens, säger arbetsrättsjuristen Mats El Kott, ombud det nya facket för till LO-tidningen. Arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige är en av de grupper de […]

– De andra facken har glömt bort individen och solidariteten med den enskilde. Dessutom finns det nog en hel del som vänder sig mot deras politiska ställningstaganden. De behöver lite konkurrens, säger arbetsrättsjuristen Mats El Kott, ombud det nya facket för till LO-tidningen.
Arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige är en av de grupper de siktar in sig på att rekrytera och enligt Mats El Kott skulle Byggnads inte kunnat genomföra den omskrivna blockaden mot företaget Laval i Vaxholm om arbetarna där haft kollektivavtal med Fackföreningen för arbete i Sverige.
Mats El Kott har hittills framträtt som den ende offentlige företrädaren och har inte velat uppge vilka som sitter i fackföreningens styrelse. Han har fullmakt att teckna avtal för organisationens räkning och har skrivit under dess hittills enda kända kollektivavtal med företaget El & Energiteknik i Åre. Avtalet innebär bland annat en minimilön på 80 kronor i timmen, ingen övertidsersättning samtidigt som de anställda är skyldiga att arbeta övertid om chefen kräver det samt ingen skyldighet för arbetsgivaren att betala OB-ersättning. Villkoren är betydligt sämre än Byggnads motsvarande avtal.

Enligt stadgarna för Fackföreningen för arbete i Sverige är det styrelsen som har rätt att teckna kollektivavtal. För att ta till stridsåtgärder krävs två tredjedelars majoritet vid ett av styrelsen inkallat medlemsmöte.
Mats El Kott har uppträtt som juridiskt ombud i flera lokalt uppmärksammade arbetsrättstvister i Jämtland. Han har försvarat såväl utnyttjade thailändska bärplockare som kommunalrådet Sture Härnerud, som plockade ut 300000 kronor för mycket i pension.
Men Mats El Kott är även folkpartisk politiker och andranamn på partiets riksdagslista för Jämtland och Härjedalen. Under Kommunals storstrejk 2003 satt han i barn- och utbildningsnämnden i Östersund och var då en av de politiker som agerade strejkbrytare och tog över de strejkande skolvaktmästarnas arbetsuppgifter.
– Vi är faktiskt arbetsgivarföreträdare och vi har en skyldighet att se till att skolan fungerar, sade han då till Svenska Dagbladet, som intervjuade honom i färd med att rensa en skoltoalett.

I maj 2005 beslutade advokatsamfundets styrelse att neka honom inträde i organisationen. Skälen till beslutet är inte offentliga. Enligt vad Mats El Kott själv uppgav var det bland annat yttranden från Östersunds tingsrätt som fällde honom.
– De tycker att jag saknar omdöme, men jag tycker att de har fel, sade han då till Östersundsposten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga