Inrikes

Hård debatt på SAC-konferensen

Ett 50-tal personer från runt 20 olika LS, varav flertalet från Norrland, deltog. Konferensen utgjorde något av ett svar på den fackliga framtidskonferensen i Göteborg tidigare under året och samlade huvudsakligen sektorer inom SAC kritiska till dagens utveckling i organisationen. – På Posten Östermalm har vi blivit en stark sektion genom långsiktighet och genom att […]

Ett 50-tal personer från runt 20 olika LS, varav flertalet från Norrland, deltog. Konferensen utgjorde något av ett svar på den fackliga framtidskonferensen i Göteborg tidigare under året och samlade huvudsakligen sektorer inom SAC kritiska till dagens utveckling i organisationen.

– På Posten Östermalm har vi blivit en stark sektion genom långsiktighet och genom att välja vilka strider vi ska ta. Nu bildas många syndikalistiska sektioner som är dagsländor, de tar strid om allting och utan att ha tillräcklig styrka och det slutar ofta med att medlemmarna åker ut från arbetsplatsen och man måste gå till AD, sade Jan Hammarberg, tidigare förhandlingssekreterare.

– SAC är små i dag för att vi inte förmått att bli en modern organisation som kan erbjuda kunskap och service, utan blivit kvar i revolutionsromantik. Det talas om att direkt aktion ska ersätta lagboken. Men i dag ger lagarna oss andra möjligheter än vad som fanns förr och det är vansinne att inte utnyttja det, menade förre avtalssekreterare Björn Mohlin, Gävle LS.

– Som ett mini-LO har SAC aldrig någon framtid. Skärholmens LS har tredubblats i storlek just för att vi använt alla tillgängliga medel i kampen. För exempelvis papperslösa arbetare finns inget alternativ till den direkta aktionen, replikerade Ruben

Tastas-Duque.

Lennart Markebo, Huddinge LS, framhöll liksom flera andra deltagare att det inte behöver finnas någon motsättning mellan att använda sig av arbetsrätten och att använda sig av laglig eller olaglig strejk, blockad, flygbladsutdelningar och andra sorters direkta aktioner beroende på vad situationen kräver. Hans kritik rörde inte främst valet av kampmetoder utan vad som hänt internt i SAC.

– Ett antal personer, varav de flesta med rötterna i den utomparlamentariska vänstern, har kommit in med en okamratlig attityd i organisationen. De försöker driva igenom saker utan demokratiska beslut, hävdade han.

Bland andra Kristian Falk, Enköpings LS, anklagade det sittande Arbetsutskottet, AU, för dålig information till medlemmarna, slöseri med pengar samt oegentligheter vid suspenderingen av Jan Hammarberg och Björn Mohlin, och krävde en oberoende granskningskommitté.

Lars Hallberg, Sandvikens LS, tog AU och Centralkommittén, CK,

i försvar.

– Misstag har alla inblandade gjort, men det är inte AU utan anställda funktionärer som bär störst skuld för att konflikten blivit så här hård.

Jan Abrahamsson, Tunnelbane- sektionen, menade att de aktuella konflikterna i grunden handlar om personmotsättningar som blåsts upp till för stora proportioner.

– Det blir alltid konflikter när nya generationer kommer in med nya idéer. Det är inget stort problem, om det finns en öppen diskussion inom organisationen, men det har det inte riktigt funnits och då blir det lätt att vi betraktar meningsmotståndare som fiender. Vi behöver fler sådana här konferenser, mer debatter om vilka visioner vi har och vad som är våra problem i dag. Även de mindre LS:n och även de personer som sällan säger något i dag borde se till att delta i den debatten. Låt inte andra definiera era åsikter åt er, uppmanade han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga