Kultur

Hipp, hipp vadå?

Få kan väl ha missat att Sverige firade en väldigt speciell dag tidigare i veckan? En dag med en särskild innebörd för stora delar av folket, värd att vika oräkneliga timmar tevetid åt. Jojomen, kungen fyllde 60 år och ingen resurs lämnades outnyttjad för att belysa detta fenomen in i minsta vinkel och vrå. Över […]

Få kan väl ha missat att Sverige firade en väldigt speciell dag tidigare i veckan? En dag med en särskild innebörd för stora delar av folket, värd att vika oräkneliga timmar tevetid åt.
Jojomen, kungen fyllde 60 år och ingen resurs lämnades outnyttjad för att belysa detta fenomen in i minsta vinkel och vrå. Över fyra timmar ägnade SVT åt borggårdsvinkningar, historiska återblickar och hyllningskonsert med de obligatoriska operasångerna och mångkulturellt band.
Det fanns säkert rojalister som med stolthet i blick åsåg allt detta. Själv blev jag dödens trött efter bara några snabba inzappningar. Men för att ge monarken en chans tittade jag igenom den halvtimmesintervju som sändes sist i blocket. Mannen har ju trots allt en hel del makt, oavsett om han vill erkänna det eller inte, så man vill ju gärna veta vad han har att säga.

Intervjuaren: – Jaha, hur mår kungen?
Kungen: – Jo, jag mår bra. Jag skämtade lite häromdagen – det har ju blivit en hel del intervjuer det senaste – och en journalist undrade om det var någon fråga jag inte hade fått som jag ville ha, och då sa jag att “Du kan ju fråga hur jag mår” och då gjorde personen det och då sa jag, “Jo, jag mår jättebra”.
Detta var inledningen och jag lovar, det blev inte bättre efter det. Aldrig förut har så lite sagts med så många ord. Tillslut tyckte jag nästan synd om Carl Gustaf och den omöjliga situation han är i: Han är så rädd för att uttala sig om något som har någon som helst substans att han blir en totalt blank och ointressant person, omöjlig att lyssna på, vilket i sin tur gör hela poängen med “symbol för Sverige” fullkomligt meningslös.
Samtidigt var det det närmsta en Monty Python-sketch jag sett sedan the real deal, vilket får sägas väga upp en del av all övrig bortslösad sändningstid. Tänk bara om man hade kunnat slå ihop den med Kanal 5:s program om tonåringar med Tourettes syndrom som gick samtidigt. Tanken svindlar…

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga