Inrikes

USA:s invandrare rustar för strejk

Motståndet mot USA:s invandringspolitik växer sig allt starkare. Efter miljonmarscherna i slutet av mars har även den senaste månaden kantats av massprotester med hundratusentals människor ute på gatorna. Den första maj planeras en nationell strejk och bojkott. Tanken är att alla invandrare ska lämna arbetsplatser och skolor och varken sälja eller köpa något. ”Enligt de […]

Motståndet mot USA:s invandringspolitik växer sig allt starkare. Efter miljonmarscherna i slutet av mars har även den senaste månaden kantats av massprotester med hundratusentals människor ute på gatorna. Den första maj planeras en nationell strejk och bojkott. Tanken är att alla invandrare ska lämna arbetsplatser och skolor och varken sälja eller köpa något.
”Enligt de som är emot invandringen suger invandrarna ut samhället. Om det är sant kommer börsen att stiga och ekonomin att blomstra den första maj. Om inte, kommer vi att ha bevisat att de har fel en gång för alla”, skriver organisatörerna på sin hemsida.
– Vi kommer inte att ge upp eller backa förrän kongressen och president George W Bush går med på att legalisera de tolv miljoner papperslösa som finns i landet, sa Raul Murillo, ordförande för the National Mexican Brotherhood in Los Angeles, som är en av det hundratal fackföreningar, invandrarorganisationer och andra grupper som står bakom uppropet, under en presskonferens när strejkplanerna presenterades.

Under tiden brottas landets politiker med olika lagförslag. I december antog representanthuset en lag som ska öka bevakningen av gränsen mot Mexiko och kriminalisera både dem som tar sig in utan tillstånd och de människor och organisationer som hjälper dem. En annan lag, som eventuellt skulle kunna ge en stor grupp papperslösa invandrare uppehållstillstånd även om den samtidigt ska stänga landets gräns mot Mexiko ytterligare, har i flera veckor debatterats hårt i senaten, men hittills utan att något resultat har uppnåtts.
Att den latinamerikanska befolkningen i landet utgör en viktig väljargrupp är inte utan betydelse. Enligt tidningen New York Times antydde president George W Bush i ett tal i måndags att han förespråkar det förslag som behandlas i senaten, snarare än representanthusets mer hårdföra lag.
– En massiv deportation av människor som finns här är orealistiskt. Det kommer inte att fungera, sa George W Bush.

Samtidigt har regeringen inlett en serie räder mot företag som anställer papperslösa. I förra veckan gjordes tillslag på över 40 amerikanska orter där låd- och lastpallstillverkaren IFCO Systems har verksamheter. Sju chefer på företaget arresterades och enligt nyhetsajten Seattlepi.com arresterades också över 1100 papperslösa arbetare, som nu kommer att deporteras.
Representanter från den amerikanska invandrarmyndigheten har förnekat att offensiven skulle ha något att göra med den upphettade invandringsdebatten. Men flera organisationer som mobiliserar inför strejken den första maj är tveksamma och menar att många papperslösa nu inte kommer att våga delta i ytterligare aktioner, skriver Houston Chronicle.
I Phoenix har tjänstemän från immigrationsmyndigheten satt upp vägspärrar runt omkring i staden och kontrollerar trafikanternas dokument.
– Folk är omskakade, säger Lydia Hernandez från organisationen Arizona Coalition for Mugrant Rights till tidningen.
Men händelserna stärker också mångas övertygelse om att något måste göras.
– Vid tidigare räder har reaktionerna varit att ”nästa gång är det mig de kommer för att hämta”. Men nu är snarare känslan att vi måste fortsätta att driva på för en förändring, säger Ali Noorani från Massachusetts Immigrant and Refugee Advocacy Coalition till Houston Chronicle.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga