Kultur

?Kompetens utan penis

–Jag är inte arg, jag tyckte bara att du behövde lära dig hur man uttrycker sig. I en millisekund gick min hjärna på högvarv, sen föll poletten ner. Plötsligt blev allting solklart. Alla problem jag haft med denna person – obesvarade mail, plötsliga utbrott, viktiga frågor som slarvades bort, tendensen att ta över möten när […]

–Jag är inte arg, jag tyckte bara att du behövde lära dig hur man uttrycker sig.
I en millisekund gick min hjärna på högvarv, sen föll poletten ner. Plötsligt blev allting solklart. Alla problem jag haft med denna person – obesvarade mail, plötsliga utbrott, viktiga frågor som slarvades bort, tendensen att ta över möten när jag pratade – allt gick att sammanfatta i dessa ord: Jag tyckte bara att du behövde lära dig.
Jag var färsk projektledare i mitt första riktigt stora jobb efter utbildningen. Han var en drygt 50-årig man med lång erfarenhet, som jag anställt för en nyckelposition i projektet. Jag hade stor respekt för honom och hans kunnande, han – visade det sig – hade noll respekt för mig. Det faktum att jag ensam skött större delen av förarbetet, hade lyckats trolla med knäna vad gällde att få pengarna att räcka, lyssnade på hans förslag och försökte tillmötesgå dem så mycket det bara gick samt, faktiskt, var hans chef, spelade ingen som helst roll: för honom var jag bara en dum liten blondin som inte var tillräckligt bra på att göra precis som han ville.
det är när jag ser första programmet av SVT:s nya serie Jobba jämt, som denna situation åter dyker upp i huvudet. Efter att i flera månader varit på en arbetsplats där jag faktiskt aldrig känt av några genusrelaterade problem, har jag lindats in i en värld av bomull. Men jämställdhetskonsulternas intåg på passagerarfärjan Stena Scandinavica återför mig snabbt till verkligheten. Att se den stackars välmenande Stenakaptenen försöka få igenom något annat av konsulternas förslag än enbart att ta bort porrbilderna i maskinrummet, får mitt hjärta att värka. När sedan konsulterna försöker ta sig an fotbollsklubben Häcken känns det snarare som om huvudet ska explodera. Att klubben skulle jobba aktivt för att få fler kvinnliga tränare, även för herrlagen, är otänkbart eftersom det ”inte är en jämställdhetsfråga” utan enbart handlar om ”kompetens”. Och som vanligt i sådana diskussioner finns det naturligtvis inga kvinnor som håller måttet. Osökt kommer jag att tänka på Hollywoodstjärnan Julia Roberts svar angående löneskillnaden mellan henne och hennes manliga skådespelarkollegor: ”Jag har kommit fram till att penisen helt enkelt måste vara värd hundratals miljoner extra.”
Varför ska förändring vara så svårt? Om vi alltid låtit nöja oss hade kvinnor aldrig haft rösträtt, fått möjlighet att studera eller haft tillgång till en kvalificerad arbetsmarknad. Och ännu viktigare i sammanhanget: detsamma hade gällt de flesta män!

så hur gick det då med mitt projektledande? Jo, jag var lyckligt lottad och hade en chef som ställde sig bakom mig till hundra procent. Hon inte bara hjälpte mig att förstå vilken situa-tion jag hamnat i, utan stöttade mig också så att jag själv kunde ta itu med problemet, i stället för att hon skulle stiga in och läxa upp någon över mitt huvud.
Till dig som inte har samma tur: glöm inte att det faktiskt kan finnas andra orsaker till att saker inte fungerar, än att du är dålig på ditt jobb.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga