Inrikes

Säpo ska infiltrera skolan

Det var i en intervju i Sydsvenska dagbladet som Säpochefen Klas Bergenstrand berättade om de nya metoderna. Grunden till det nya arbetssättet är erfarenheterna från terrordåden i Madrid och London. I det senare fallet kom attentatsmännen från skötsamma muslimska familjer i Leeds och Luton. De bevakades i flera veckor tills säkerhetspolisen kom fram till att […]

Det var i en intervju i Sydsvenska dagbladet som Säpochefen Klas Bergenstrand berättade om de nya metoderna. Grunden till det nya arbetssättet är erfarenheterna från terrordåden i Madrid och London. I det senare fallet kom attentatsmännen från skötsamma muslimska familjer i Leeds och Luton. De bevakades i flera veckor tills säkerhetspolisen kom fram till att de inte passade in i ”terroristprofilen”. Nu satsar den brittiska polisen på att kartlägga unga muslimer som befinner sig i en ideologisk process som kan leda till extremism och slutligen terrorism. Detta är också Säpos nya stratergi, vilken följer det hårt kritiserade förslag som folkpartiledaren Lars Leijonborg gick ut med i fjol.
– Vi är inte intresserade av ett angiverisamhälle, men om det någonstans i samhället finns information om personer som planerar allvarliga brott, faktiskt massmord, så är det klart att vi är intresserade, säger Klas Bergenstrand.

Kriminologen Janne Flyghed tycker det är anmärkningsvärt att Säpo väljer att skaffa angivare och framför allt att man riktar in sig på en grupp – muslimer.
– Det sänder ut signaler som kommer att spä på främligsfientligheten. Det är ett otillständigt tilltag att använda informatörer som ska tjalla på sina kompisar. Förutom att det är kränkande tror jag inte att det är en effektiv metod.
Även miljöpartiet och vänsterpariet är mycket kritiska till Säpos nya arbetssätt.
– Säpos planer är lika dumma, odemokratiska och rasistiska som folkpartiets förslag. Vad är nästa steg? Tortyr på schemat?, frågar Lennart Gustavsson (v).

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga