Ledare

Minnet av Fadime leder åt rätt hålln

Fyra år har gått sedan Fadime Sahindal den 21 januari 2002 mördades av sin far. Det var ett mord som skakade om Sverige. En ung kvinna skulle till varje pris förhindras att välja sin egen livsväg och när hotet mot familjens så kallade heder blev för stort valde fadern att ta livet av sin dotter. […]

Fyra år har gått sedan Fadime Sahindal den 21 januari 2002 mördades av sin far. Det var ett mord som skakade om Sverige. En ung kvinna skulle till varje pris förhindras att välja sin egen livsväg och när hotet mot familjens så kallade heder blev för stort valde fadern att ta livet av sin dotter.
Den 15 november förra året mördades den 20-årige afghanske flyktingen Abbas Rezai i småländska Högsby. Han hade förälskat sig i en 16-årig afghansk flicka och vad som hittills framkommit tyder på att flickans familj beslöt att pojken därför skulle dö.
Enligt Kickis Åhre Älgamo, rikskriminalens expert på hedersvåld, pågår för närvarande nio mordutredningar där heder misstänks vara motivet.
Minnet av Fadime Sahindal lever vidare. I samband med årsdagen har medierna återigen gjort åtskilliga reportage om unga kvinnor som lever under hot från sina familjer och minnesmöten har hållits i flera städer. I vinterkylan på Sergels torg i Stockholm brann ljusen i fredags kväll medan U2:s sång One – Fadimes favoritlåt – ljöd ut över torget och skolminister Ibrahim Baylan och andra talare kritiserade dem som begränsar sina ungdomars rättigheter att själva bestämma över sitt liv. När riksdagens tvärpolitiska grupp för SRHR – sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter – tillsammans med en rad frivilligorganisationer i fredags arrangerade ett heldagsseminarium var andrakammarsalen nästan fullsatt.

Från politiskt håll kan ett långsamt uppvaknande noteras. Pengar har de senaste åren anslagits både till akuta skyddsåtgärder för den som lever under hot och dialogprojekt. De unga killarna i Sharaf hjältar hälsades som just hjältar i riksdagen när de berättade om sitt arbete med att förändra värderingar bland sina jämnåriga, ett långsiktigt arbete för att slippa vakta över sina systrar och med en förhoppning om att deras döttrar en dag ska slippa kyskhetskulturens bojor.
Samtliga sju riksdagspartier lovade i fredags att tvångsäktenskap ska kriminaliseras.
Det kan låta som ett slag i luften, men förhoppningen är att detta ska bli en normerande lag som kan vara ett stöd för föräldrar som inte vill använda sina barn som en del i en affärsuppgörelse.

Frågan om hedersvåldet fortsätter dock att skapa klyftor bland feminister. Gruppen kring professor Eva Lundgren i Uppsala har tidvis fått brett genomslag för sina försök att jämställa mäns våld mot kvinnor i alla kulturer. I en beklämmande kolumn i söndagens Aftonbladet fortsatte Jan Guillou att hävda att allt tal om att tusentals kvinnor lever under hot är en bluff.
Kalle Larsson från vänsterpartiet tvingades i fredags slå fast att hans parti anser att det visst finns ett hedersrelaterat våld som har specifika drag och att detta våld ska bekämpas. Allt fler politiker slår nu fast att kultur, religion eller traditioner aldrig får användas för att inskränka människors rättigheter. De gör detta med en rad internationella konventioner i ryggen, däribland FN:s kvinnokonvention.
Frågan om kyskhetskulturen berör känsliga frågor om människors sexuella val. Föräldrars syn på sina barns val av partner är knappast konfliktfritt ens i den mest ”svenska” kultur, där exempelvis homofobi fortfarande är ett stort problem.
Fadimes förhoppning om att alla unga kvinnor i Sverige, oavsett kulturell bakgrund, ska slippa välja mellan att behålla sin familj och att leva det liv man själv önskar sig är långt ifrån infriad.
Första steget för att uppnå målet är att problemen erkänns. Och där går det trots allt framåt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga