Inrikes

“Ett jättehot mot arbetsrätten”

Totalt 20000 hamnarbetare i hela Europa deltog i manifestationen och utanför EU-parlamentet i Strasbourg genomfördes demonstrationer med flera tusen hamnarbetare, däribland ett 30-tal medlemmar från svenska Transport. Per Winberg, förbundsordförande i Transport tycker det är viktigt att svenska hamnarbetare åker ner till Strasbourg och deltar. – De kan aldrig tysta våra demokratiska protester, säger Per […]

Totalt 20000 hamnarbetare i hela Europa deltog i manifestationen och utanför EU-parlamentet i Strasbourg genomfördes demonstrationer med flera tusen hamnarbetare, däribland ett 30-tal medlemmar från svenska Transport.
Per Winberg, förbundsordförande i Transport tycker det är viktigt att svenska hamnarbetare åker ner till Strasbourg och deltar.
– De kan aldrig tysta våra demokratiska protester, säger Per Winberg i ett uttalande.
På sina håll uppstod stenkastning i samband med demonstrationerna och att kravallpolis fick sätta in tårgas. Flera glasrutor krossades och alla försök från EU-parlamentarikernas sida att försöka prata med demonstranterna avbröts då säkerheten ej kunde garanteras.

Förslaget innebär bland annat att det blir fri konkurrens i alla hamnar och att rederier och godsägare kan låta sina egna besättningar och anställda sköta lossning och lastning av fartyg, till låga löner som hamnarbetare i Sverige inte kan konkurrera med.
– Det är ett jättehot mot arbetsrätten i Sverige i allmänhet, och mot hamnarbetarna i synnerhet, säger hamnarbetaren Anders Forsström, som är aktiv i Svenska hamnarbetarförbundet vilka, till skillnad från Transport, strejkade i måndags.
Så sent som 2003 röstades ett liknande förslag ned i EU-parlamentet. Och det nya förslaget, som ur hamnarbetarnas perspektiv är ännu sämre, har mött kritik från flera håll.
– Det är ett direkt förkastligt beteende ur demokratisk synvinkel. När en institution som är så demokratisk tveksam som den europeiska kommissionen förlorar en så stor och uppslitande strid, måste den helt enkelt respektera beslutet under en överskådlig period, säger Per Winberg.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga