xx

Är det tjejerna som gör fel?

Bimbo! Subba! Hora! Bitch! Ska jag fortsätta? Det finns mycket mer. Jag börjar nästan tro att det är de vanligaste orden bland oss tonåringar. Alla tjejer har väl fått höra något av orden någon gång. Kanske inte varje dag, kanske inte ens särskilt ofta, men efter en gång så sitter det. Fast. För alltid.Vad kommer […]

Bimbo! Subba! Hora! Bitch! Ska jag fortsätta? Det finns mycket mer. Jag börjar nästan tro att det är de vanligaste orden bland oss tonåringar. Alla tjejer har väl fått höra något av orden någon gång. Kanske inte varje dag, kanske inte ens särskilt ofta, men efter en gång så sitter det. Fast. För alltid.
Vad kommer allt ifrån då? Jo, killarna. Det starka, smarta, dominerande könet. De som tar plats i skolan och som får de höga lönerna på jobbet.
Men så har det ju alltid varit. I alla tider har kvinnor jorden runt blivit förtryckta. Så det är väl ingenting nytt? Men jag börjar verkligen undra varför det inte händer någonting. Att komma dit där män och kvinnor är helt jämställda kan självklart ta tid, men på arbetsplatserna då? Och i skolan? En skola vimlar av vuxna personer som är där för vår skull! Varför tar det aldrig slut? Varför fortsätter skällsorden flyga hit och dit, överallt, som flugor på en bondgård?

Lärarna gör ju ingenting. Ett irriterat ögonkast hjälper inte mot skammen för den som har blivit kallad för billig hora inför hela matsalen. I stället för att stoppa det här gör lärarna allting värre… De anmärker på klädsel, gör klart för oss att vi utsänder ett budskap när vi har på oss linne, de hittar löjliga fel hos en, så att de har något att prata om på utvecklingssamtalen och de ser till at vi fortsätter tro att vi kan påverka, när vi egentligen inte har ett skit att säga till om.

Jag har alltid varit den kaxiga, självsäkra tjejen som säger vad hon tycker, pratar för mycket och som inte räcker upp handen. Lärarna har haft sina små samtal med mig, och det är alltid samma sak: ”Du måst lära dig att lyssna på andra och du måste tänka på att räcka upp handen!” Och man ser på dem att de egentligen bara vill skrika att jag ska hålla käften.
Men vadå? En del killar tar minst lika mycket plats som jag! Varför blir det en så stor grej för?
Men jag har glömt något. Jag är ju tjej. Jag gör fel. Jag ska sitta tyst och räcka upp handen när jag vill fråga något, men inte fan ska jag stjäla uppmärksamheten från dom som SKA skrika rakt ut och avbryta alla andra! Eftersom killarna alltid har gjort det ska de fortsätta med det. Så är det.
Men nej! Jag tänker inte ta någon skit från rektorer, lärare eller från killarna! Tjejer, hallå! Vi har lika mycket rätt till att synas och höras! Vi har rätt att gå igenom en korridor utan att få höra en massa taskiga saker!

Alla killar och män borde verkligen ställa sig själva en fråga: Vilka är det egentligen som är starkast? De som brukar springa fortast på orienteringen eller de som alltid har stått ut med att ta minst plats och bli kallade för en massa fula ord?

Jag vet i alla fall mitt självklara svar på den frågan…

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984