European Social Forum, ESF, i Istanbul som hölls den 1–4 juli är det sjätte i ordningen och samlade runt 5 000 deltagare. Med sina 13 huvudteman innehöll det allt från seminarier om Robin Hood-skatten till workshops om hur man stoppar privatiseringen av krig. Trots vitt skilda ämnen löpte den ekonomiska krisen som en röd tråd genom programmet.
– Det är många demonstrationer, strejker och protester runt om i Europa just nu. Forumets huvudmål är att ena de kamperna, säger Nadiye Gürbül, en av forumets arrangörer.
I likhet med övriga Europa har Turkiet drabbats hårt av krisen. Under vintern avskedades tiotusentals arbetare när det statliga sprit- och tobaksbolaget TEKEL privatiserades. Det ledde till att en 70 dagar lång strejk bröt ut – den största Turkiet sett på 20 år. Som följd har turkiska fackförbund och studentorganisationer gått ut i stora demonstrationer och manifestationer till stöd för arbetarna.
Nadiye Gürbül tror att det är viktigt både för Turkiet och Europa att forumet hålls i Istanbul.
– Det är första gången det hålls i ett land som inte är med i EU. Parollen för de sociala forumen är ”en annan värld är möjlig”, och enligt mig är Turkiet det land i Europa som mest behöver förändring, säger hon.
Även om arrangörerna inte stött på något direkt motstånd från turkiska myndigheter har de inte heller fått något stöd. Turkiets tre största fackförbund står för merparten av forumets finansiering, resten kommer från deltagaravgifter och organisationer.
På frågan om hon tror att forumet kommer gå runt ekonomiskt skrattar Nadiye Gürbül till och svarar med ett kort ”nej”.
En av få svenska organisationer som var på plats är Planka.nu, som kommit dit för att medverka i ett seminarium om makthierarkier i trafiken. Att forumet hålls i Turkiet har varit en bidragande anledning till att de valde att delta, eftersom de tror att det kan leda till många spännande möten. Samtidigt tycker företrädarna för organisationen att informationen inför forumet varit dålig och de är besvikna på mötesformerna.
– Det räcker inte att bara ordna salar och trycka ett program, det måste ske något mellan seminarierna. Folk sitter två–tre timmar i ett seminarium, men vad händer sedan? Som arrangör kanske man måste tänka kring hur man kan bidra till den processen, säger Ulf Slotte från Planka.nu.
Han och de andra från organisationen är överens om att de viktigaste mötena sker utanför föreläsningssalarna, när personer möts för att planera och utbyta erfarenheter.
En annan svensk som deltog i ESF är Tord Björk från Miljöförbundet Jordens vänner. Han är veteran i de här sammanhangen. Sedan flera år har han varit engagerad i den sociala forumrörelsen både på internationell och lokal nivå.
Men även han tycker att forumet var dåligt förberett. Han tror att en bidragande orsak till det är att arrangörerna inte tagit tillvara på kunskap och erfarenheter från tidigare forum. Samtidigt förstår han att det är en svår situation.
– Rörelsen har minskat, den får färre och färre resurser. I Malmö var det samma problem. Det är en utmaning att få samarbeten mellan rörelser som är så olika, spänningar uppstår lätt. Det är enklare att samarbeta kring en enskild fråga, säger han.
Enligt Tord Björk behöver forumet mer byråkrati, eftersom organisationen inte är så horisontell och öppen som den utger sig för att vara. I stället toppstyrs den av de personer från de organisationer och länder som har störst resurser.
Han tror att man måste göra det sociala forumet mer inkluderande, så att fler vill och kan delta.
Yavuz Yildrim besökte forumet i forskningssyfte, han doktorerar i sociala rörelser vid Ankara universitet. Han var besviken över att forumet inte lockat fler deltagare.
– De flesta som kommit hit är aktivister eller medlemmar i något fack eller parti. Inga vanliga turkar har kommit.
Yavuz Yildrim hoppades att forumet skulle kunna ena landets vänsterrörelser, men tror nu att de ideologiska skillnaderna mellan dem är för stora. Även om de alla vill uppnå en annan och bättre värld skiljer sig idéerna om hur man ska nå dit.
Nadiye Gürbül, Ulf Slotte, Tord Björk och Yavuz Yildrim är alla överens om att det är viktigt att människor möts. Så uppstår verklig förändring.
Men Nadiye Gürbül är ändå försiktig med att uttala sig om forumets framtid.
– Vi behöver en annan värld, samtalen vi för under ESF är väldigt viktiga. Det är genom dem vi bestämmer vart forumet är på väg. Jag är hoppfull, det måste vi vara. Bara om vi enas kommer vår kamp att lyckas, säger hon.
FAKTA ESF ISTANBUL
• European Social Forum, ESF, hölls 1–4 juli i Istanbul och är det sjätte i ordningen. Det förra forumet anordnades i Malmö 2008.
• Några av de 13 teman som diskuterades var asylrätt, situationen för den globala rättviserörelsen, utbildning och arbetsrätt för unga, Fort Europa och förtryckta minoriteter.
• Under forumets fyra dagar deltog omkring 3 000 personer i de drygt 230 seminarier och workshops som anordnades. Över 5 000 personer marscherade i lördagens stora demonstration genom Istanbuls gator.
• Mer än 90 organisationer från hela världen var inblandade i årets forum. De tre största var DISK – arbetarnas fackförbund, KESK – tjänstemännens fack och TMMOB – arkitekternas och ingenjörernas fack.