Analys #20/2023

Så fick konspiration­ismen huvudrollen i pandemikritiken

"Vänstern köpte utan allt för stort motstånd en verklighetsbild där den viktigaste motsättningen i samhället verkade ha blivit kampen mot ”fejknyheter”.", skriver Jon Weman Foto: Johan Nilsson / TT , Fredrik Persson / TT, Björn Larsson Rosvall / TT

Trots att den konspirationistiska "frihetsrörelsen" hade fel i nästan alla sina vilda påståenden om politiken under coronapandemin, så lyckades de inta huvudrollen bland de kritiska. Först nu börjar en sammanhållen faktabaserad kritik från vänster formuleras, samtidigt som vaccinpriserna skjuter i höjden. Det skriver Jon Weman på 3-årsdagen av att covid-19 bedömdes vara en pandemi.

”Vi ser en marknad i tvåsiffrigt antal miljarder dollar”, förklarade Ryan Richardsson, företaget BioNTechs strategichef, vid en telefonkonferens med investerare i februari, rapporterar NPR. Han syftade på den kommande direktförsäljningen av covid-19-vaccin till sjukhus och vårdcentraler i USA – och det faktum att BioNTech och Pfizer planerar att då höja priset från 30 dollar per dos till mellan 110 och 130 dollar.

Konkurrenten Moderna, vars vaccin i dag kostar 26 dollar, väntas följa med. Huruvida prissättningen kommer spridas till fler länder återstår att se. Tidningen Jacobins Luke Savage kallar det ”obscen utpressning” och påpekar att såväl Moderna som Pfizer/BioNTech fick omfattande stöd med skattepengar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga