År 1923 sköts Salvador Seguí ihjäl av lejda mördare. I en redan extremt våldsam tid fick mordet på den kände syndikalisten stora konsekvenser. I dag, 100 år senare, anordnar spanska syndikalister en rad aktiviteter till hans minne.
Den 10 mars 1923, på dagen 100 år sedan i dag, sköts Salvador Seguí, även känd som ”Noi del Sucre” (ungefär ”Sockerkillen” på svenska), ner på öppen gata i Barcelona. Den karismatiske och folkkäre målaren Seguí var sekreterare för syndikalistiska CNT:s katalanska regionalkommitté och hade försökt slussa CNT igenom en av de svåraste och mest våldsamma perioderna i Barcelonas historia.
Juan García Oliver, som då ingick i en av anarkisternas aktionsgrupper och som senare utsågs till landets justitieminister, skulle aldrig glömma den dagen. På sin ålders höst berättade han i sina memoarer hur en av hans kamrater dök upp utanför hans lägenhet ”… alldeles blek, och med uppspärrade ögon som gav uttryck för den största skräck och hat som en människans ansikte kan göra. – De har mördat el Noi de Sucre!”