Bok #3/2023

Poetisk journal över vårdarbete

Elliot Baron sitter vid ett bort på ett konditori. Ett fönster med rödvitrutig gardin syns i bakgrunden.
Elliot Baron har även skrivit boken Vi kommer med hjärta hem till dig (2021). Med utgångspunkt från arbetet inom hemtjänsten får läsaren får möta några av de människor han kommer hem till. Foto: Johan Apel Röstlund

Medicinska termer varvas med kroppsöppningar och kaffepauser. Många starka bilder av både patienter och anställda träder fram, men ibland blir det något övertydligt. Anna Remmets har läst sjuksköterskan Elliot Barons nya prosapoetiska Journal.

Ordet journal för tankarna till en mycket formaliserad och torr text vars stil står i skarp kontrast till de mänskliga olyckor och öden de ofta berättar om bakom alla medicinska termer. Samtidigt kan det betyda ”dagbok” på engelska, det vill säga något personligt och subjektivt.

Poeten tillika sjuksköterskan Elliot Barons prosapoesi i nya boken Journal består både av beskrivningar av patienter och deras öden vilka skymtar fram i de korta ögonblicksbilderna som utgör texten, och en slags dagbok över det vårdarbetande diktjagets egen tillvaro på sjukhuset. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktion[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga