Kultur #2/2023

“Viktigast att släppa loss friheten när jag skriver”

Sang Young Park roman Love in the Big City utkommer på svenska i april 2023 på Tranan förlag. Foto: Simon Gate

Sydkoreas nya författarstjärna rider på en västlig våg av hyllningar för sin roman Love in the Big City, om en ung homosexuell man på jakt efter kärlek i storstaden. Men hemma censureras författaren i intervjuer när han talar om kärlek mellan två män.
– Jag får uttala mig om queer i amerikansk film, men inte om queer eller gay i en koreansk kontext, säger Sang Young Park.

Vi möts på ett café en onsdagsförmiddag i Sang Young Parks stadsdel Itaewon i Seoul, vid den här tiden avslagen med cigarettfimpar och ölflaskor efter nattens festande. Flera scener i hans nya roman Love in the Big City utspelas i denna multikulturella och mer toleranta stadsdel som förvandlas till en fest efter mörkrets inbrott. 

Sang Young Park, 34 år, går mot strömmen när det gäller mycket men inte vid val av kaffe. Jag frågar honom hur det kommer sig att så många koreaner väljer iskaffe, även när det är tjugo minusgrader ute. Han skrattar och svarar snabbt att det nog beror på undanträngd aggression.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga