Utrikes #99/2022

Kommentar: Växande antisemitism måste bekämpas

Den 27 oktober 2018 sköts elva personer ihjäl i en terrorattack under ett sabbatsfirande i Pittsburgh i USA. Foto: Gene J. Puskar/TT

Antalet antisemitiska incidenter i USA var rekordmånga under förra året, enligt människorättsorganisationen ADL. Utvecklingen belyser en oroande trend som pågår i stora delar av världen. Nu är det hög tid att ta strid med de växande problemen med rasism som drabbar judar, skriver demografen Joseph Chamie i denna kommentar.

På senare tid har flera oroande händelser inträffat i USA. Den 22 november bjöd den tidigare presidenten Donald Trump in förintelseförnekaren Nick Fuentes och antisemiten Kanye West på middag i sitt hem i Florida. En händelse som bemöttes med tystnad från flera högt uppsatta republikanska representanter.

Upprepade beteenden och uttalanden från den tidigare presidenten, däribland hans oroväckande kommentarer efter tragedin i Charlottesville 2017, samt de svaga reaktionerna mot den antisemitism som ofta sprids av hans anhängare, har fungerat som en legitimering av det hat som drabbar så många amerikanska judar. Donald Trump och hans allierade har tonat ned antisemitiska trakasserier och våld – vilket är oförlåtligt, skamligt – och farligt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga