Utrikes #98/2022

Organisationer varnar Afrika för gastörstigt Europa

Demonstration mot gasutvinning i Afrika under klimattoppmötet Cop27 i Sharm el-Sheikh den 15 november 2022. Foto: Peter Dejong/TT

En energikris som följt i spåren av det ryska anfallskriget mot Ukraina får europeiska länder att blicka mot Afrikas stora naturgasreserver. Samtidigt varnar ett nätverk av afrikanska organisationer nu kontinentens länder för konsekvenserna.

Nätverket Don’t Gas Africa varnar i en rapport för att regionen kommer att drabbas mycket hårt om Europa fortsätter att vara beroende av importerade fossila energikällor. Främst eftersom en sådan utveckling skulle driva på den klimatkris som redan nu slår mycket hårt mot Afrika. En förvärrad klimatkris skulle leda till att de afrikanska utvecklingsmålen blir ännu svårare att uppnå, enligt rapporten.

Rapportförfattarna menar också att en utbyggd gasexport skulle kräva enorma infrastruktursatsningar som det skulle ta flera år att förverkliga – och som kanske aldrig kommer att betalas tillbaka. I stället riskerar länderna att hamna i en situation där skuldbördan bara förvärrats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga