Inrikes #96/2022

Gigprotesterna fortsätter: “Vi behandlas som slavar”

Ett hundratal taxibilar deltog i protesten på onsdagen. Foto: Julia Lindblom

I onsdags demonstrerade taxiförare i Stockholm mot dåliga arbetsvillkor på Uber och Bolt. För första gången anordnades en större demonstration inom gigsektorn i Sverige. Samma dag anordnades protester för bättre villkor för gigarbetare i Belgien, England och Frankrike.

Det har nu gått två veckor sedan nätverket Taxiunionen lämnade över ett kravbrev till gigföretagen Uber och Bolt. Förarna ställde bland annat krav på bättre ersättning, insyn i hur deras data hanteras av algoritmer och att ansiktsigenkänningsprogrammet som används för att profilera förare ska avskaffas.

Men trots löften har bolagen inte återkommit med svar.

– Vi har inte fått gehör på våra krav och företagen har inte velat träffa oss. Vi kommer inte ge upp kampen förrän vi får en dräglig arbetssituation, säger John van Dinther, organisatör på Taxiunionen.

Strax efter lunchtid hade ett hundratal bilar samlats på en tvärgata till Valhallavägen, mellan tevehuset och Gärdet. I en lång karavan rullade sedan taxibilarna vidare genom centrala Stockholm. Billjusen blinkade och bilarna var täckta med banderoller och färgstarka budskap. “Uber eats us for breakfast”, “Skatt – no way” och “Politiker sluta blunda!” stod det på några av bilarna.

Till sist stannade bilarna framför slottet. Förare turades om att hålla tal i mikrofonen.

– Vi måste arbeta 13 timmar om dagen men får ingenting. Vi behandlas som slavar och hinner aldrig umgås med våra familjer, sade en förare på engelska under demonstrationen.

Anton Hultberg, organisatör i Stockholm LS och medlem i Gigwatch. Foto: Julia Lindblom
Anton Hultberg, organisatör i Stockholm LS och medlem i Gigwatch. Foto: Julia Lindblom

Arbetaren har tidigare skrivit om Taxiunionen, en nybildad förening som organiserar förare på appbolagen. Enligt Taxiunionen behöver appchaufförerna köra 80 procent mer för att få samma lön som en anställd taxichaufför hos ett traditionellt taxiföretag.

Demonstrationen sammanföll med en internationell aktionsdag för gigarbetares rättigheter. Taxiförarna fick även solidaritetshälsningar från det brittiska facket ADCU och det franska facket INV. Även i Paris, Bryssel och London anordnades protester.

På torsdag hålls en omröstning i Europaparlamentet om ett förslag som anses stärka gigarbetares rättigheter i Europa.

Peter Löfstrand, Nordenchef på Uber Foto: Uber
Peter Löfstrand, Nordenchef på Uber Foto: Uber

En presskontakt på Uber skriver i ett mejlsvar till Arbetaren att bolaget under veckan bjudit in missnöjda förare till ett möte.

“Vi pratar med förare hela tiden och vi tycker att en missnöjd förare är en för mycket. Vi tog i förrgår emot ett antal förare på vårt kontor för att diskutera deras synpunkter och diskuterade möjligheter för förbättringar av vår app”, skriver Peter Löfstrand, Nordenchef på Uber i mejlet.

Taxiunionen var dock inte inbjudna till mötet.

– Taxiunionens valda representanter var inte inbjudna, trots att de representerar flera hundra förare. Uber vill tala med individer, men de vill inte möta oss som part, säger John van Dinther.

Jens Öhgren, pressekreterare på Bolt, skriver i ett mejl till Arbetaren att bolaget inom de närmsta dagarna ska svara på Taxiunionens krav.

“Vi eftersträvar så hög intjäning som möjligt för våra partners och har implementerat ett flertal förbättringar. Det senaste året har vi höjt priserna två gånger. Har vi för höga priser sjunker intjäningen på grund av minskande efterfrågan. I Stockholm tjänar våra primära partners uppemot 400 kr i timmen, vilket är en ökning med 20 procent från när vi först lanserade 2019”, skriver Jens Öhgren i mejlet.

Dock uppger förare som Arbetaren intervjuar att de har en timlön på endast 30-40 kronor i timmen. Detta trots att de arbetar mer än heltid.

Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom

Anton Hultberg är medlem i Gigwatch och organisatör på Stockholms LS. Han har följt taxiförarnas organisering och har själv arbetat som leveransbud inom gigsektorn.

– Det här är den första och enda demonstrationen som gigarbetare gemensamt har kallat till i Sverige. Det var över 100 taxibilar som deltog i protesten och vi lyckades nå fram med vårt budskap i riksmedia.

Han menar att en förändring håller på att ske när det kommer till gigarbetares organisering.

– Igår hände någonting stort. Jag vet vilka svårigheter till exempel migrantarbetare möter på den svenska arbetsmarknaden. Det är inte helt lätt att våga protestera. Många är rädda att förlora jobbet och riskera utvisning. Men nu känns det som att människor vågar gå samman och kämpa tillsammans.

Artikeln har uppdaterats under morgonen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga