Debatt #92/2022

“Sverige får inte utvisa kurder till tortyr och förföljelse”

"Eftergifterna till Turkiet visar tydligt på hur elastiskt begreppet mänskliga rättigheter är för våra politiker när det gäller utrikespolitik", skriver Znar Bozkurt och Joel Malmgren. Foto: Henrik Montgomery/TT, Privat

"Skillnaden på Jina och Znar, Celil och de andra kurder Sverige vill utlämna är uppenbar för de flesta. Celil blev torterad av ett land som Sverige behöver stå på god fot med för att uppnå våra säkerhetspolitiska mål, Jina blev dödad av ett land som blivit paria i det internationella samfundet." Det skriver asylrättsaktivisten Joel Malmgren tillsammans med Znar Bozkurt, kurd och förre detta HDP-medlem som riskerar utvisning till Turkiet.

En grå kväll på Göteborgs centralstation möttes vi, Znar var äntligen fri ur Migrationsverkets förvar. Vi som var där för att hälsa honom välkommen hem var maken Tage och några vänner som varit med och kämpat för honom.

Efter vad som kändes som en ändlös väntan kom han till slut springandes på perrongen med pride-flaggan i högsta hugg, skrattandes och gråtandes slängde han sig i våra armar. Det var så otroligt fint att se honom så glad efter en så svår tid. Znar ska själv få berätta om sina känslor när han gick av tåget och om den rädsla han känt veckorna han spenderade förvarstagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga