Inrikes #90/2022

De protesterar mot spionerilagen: “Vill bevara demokratin”

Erik Halkjær
Erik Halkjær från Reportrar utan gränser menar att den nya lagen innebär att övergrepp och korruption inte längre kommer att avslöjas. Foto: Johan Apel Röstlund

Ett hundratal personer samlades på onsdagseftermiddagen utanför Riksdagshuset i Stockholm för en sista protest mot den planerade och hårt kritiserade lagen mot utlandsspioneri som riskerar att få allvarliga konsekvenser mot granskande journalistik.

Senare i eftermiddag väntas riksdagen fatta beslut om en hårt kritiserad grundlagsändring. Kritiker, däribland flera stora nyhetsredaktioner och människorättsorganisationer, menar att den nya lagen om så kallat utlandsspioneri kommer att slå undan benen för undersökande och grävande journalistik.

– Det allvarligaste som jag ser det är att visselblåsare och andra som sitter på information om internationella insatser tvekar att sprida den vidare. Det kan röra allvarliga saker som allt från övergrepp till korruption, säger Erik Halkjaer som är ordförande i pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser till Arbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan