Inrikes #85/2022

Industrifacken vill att lönerna höjs med 4,4 procent

– Vi ska inte jaga dagens höga inflation. Skulle vi försöka kompensera den höga inflationen i dag skulle det leda till högre inflation och högre räntor framöver, säger IF Metalls förbundsordförare Marie Nilsson. Foto: Skärmdump

Facken inom industrin kräver löneökningar på 4,4 procent nästa år. Detta samtidigt som inflationen ligger på nästan 10 procent.
– Om fackförbunden och deras medlemmar tar ansvar för inflationen bör aktieägarna också göra det, säger Christer Törnqvist, lektor inom företagsekonomi.

Facken inom industrin är en sammanslutning av förbunden IF Metall, GS, Unionen, Livs och Sveriges Ingenjörer. I förhandlingar tillsammans med arbetsköparsidan är det dem som sätter det så kallade "märket" för avtalsrörelsen. Det betyder att den löneökningskostnad som industrins parter kommer överens om i avtalsrörelsen även kommer att gälla för resten av arbetsmarknaden.

Under presskonferensen på måndagseftermiddagen stod förbundsordförandena för de fem förbunden uppradade på led för att presentera den avtalspolitiska plattformen för avtalsrörelsen nästa år.

– Sammantaget finns goda skäl att växla upp löneökningstakten. Svensk konkurrenskraft är stark, sysselsättningen är hög, det råder god lönsamhet inom svensk industri och företagen har tagit ut stora vinster. Men det är viktigt att löneökningarna inte leder till ökad inflation. Det skulle sluta med urholkade löner och högre arbetslöshet, sade Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges ingenjörer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga