Utrikes #77/2022

Protesterna i Iran trappas upp

Oslo var bara en av de hundratals städer världen över där det i helgen demonstrerades till stöd för proteströrelsen i Iran. Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Protesterna i Iran fortsätter. Sammanlagt har minst 133 personer dödats, enligt människorättsorganisationen IHR, och under måndagen höll den islamistiska regimens högste ledare ayatolla Khamenei ett tal där han bland annat anklagade USA och Israel för att ligga bakom protesterna.

Ingenting tyder hittills på att protesterna i Iran minskar i styrka. Bilder, som trots censuren, sprids utomlands visar unga människor som demonstrerar och tungt utrustad kravallpolis som svarar med tårgas och brutalt våld.

Under helgen omringade säkerhetsstyrkorna universitetet Sharif i huvudstaden Teheran där studenterna protesterat mot regimen och mordet på den 22-årige Mahsa Amini för tre veckor sedan. Händelsen då den unga kvinnan stoppades av landets ökända moralpolis för att inte ha burit den obligatoriska huvudsjalen på rätt sätt var för många droppen som urholkade stenen.

Under måndagen kommenterade för första gången landets högste religiösa och politiska ledare ayatolla Khamenei de upptrappade protesterna. I ett tv-sänt tal kallade han de landsomfattande demonstrationerna för ”onaturliga” och planlagda av bland annat USA och Israel.

Irans högste ledare ayatolla Khamenei skyller protesterna på USA, Israel och de miljontals exiliranier som tidigare flytt landet. Foto: AP/TT
Irans högste ledare ayatolla Khamenei skyller protesterna på USA, Israel och de miljontals exiliranier som tidigare flytt landet. Foto: AP/TT

Flera videoklipp som spridits på nätet visar hur säkerhetspolisen griper ungdomar som demonstrerar och för bort dem med svarta tygpåsar över huvudet. På andra klipp hörs skottljud som uppges komma inifrån universitetet.

Samtidigt har det under helgen hållits demonstrationer runt om i hela världen till stöd för proteströrelsen i Iran. Bara i Stockholm samlades på lördagen tusentals personer.

Många oroas nu för att iransk polis och säkerhetsstyrkor kommer att gå hårdare fram om inte protesterna avtar.

”De iranska myndigheterna har mobiliserat sitt väloljade maskineri av repression för att hänsynslöst slå ned mot landsomfattande protester i ett försök att krossa allt som utmanar dess makt” skriver Amnesty International i ett uttalande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan