Utrikes #69/2022

Peru: Diskriminering och rasism driver på fattigdomen

Teresa Mestanza, 56, har i hela sitt liv försörjt sig som hushållsarbetare i Lima. Hon har sina rötter bland ursprungsfolket quechua och säger att många arbetsköpare ser ner på henne på grund av hennes ursprung. Foto: Mariela Jara/ IPS

En fjärdedel av befolkningen i Peru identifierar sig som tillhörande ett ursprungsfolk. Det är en grupp som ofta utsätts för diskriminering och rasism och som i betydligt högre grad än den övriga befolkningen lever i fattigdom.

Diskrimineringen av personer som har sina rötter bland ursprungsfolken eller är svarta har en lång historia i Peru. Men trots de statliga insatser som har gjorts för att åtgärda orättvisorna återstår fortfarande mycket arbete. Och grupperna drabbas fortfarande ofta av fördomar och rasism.

Teresa Mestanza, 56, har i hela sitt liv försörjt sig som hushållsarbetare i Lima. Hon har sina rötter bland ursprungsfolket quechua och säger att många arbetsköpare ser ner på henne på grund av hennes ursprung.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga