Kulturtipset #62/2022

Vackert om tonårsliv i Vilhelmina

I Västerbottens inland är majoriteten av de som kör så kallade Epa-traktorer tjejer. Foto: Svt

Gömd på SVT Play ligger dokumentären EPA - en utmärkt inblick i några femton- och sextonåriga tjejers tankar, liv och drömmar om hur det är att leva i en del av landet som allt för ofta hamnar utanför radarn.

Plötsligt saktar den glesa trafiken in och kön av bilar på näst intill tomma landsvägen kryper fram. Jag ska ärligt säga att jag är en av dem som ibland svär tyst för mig själv bakom ratten. Någon gång har jag väl tutat frustrerat också, utan att egentligen ha någon brådska. Längre fram, bortom kröken, lyser den rödorangea varningstriangeln upp på bakrutan av en gammal rostig Volvo.

Reglerna för att köra A-traktor, även kallad Epa, vilket är en ombyggd bil där delar av växelsystemet spärrats, originalmotorns maximala varvtal tagits bort och där hastigheten inte får överstiga 30 kilometer i timmen, har ändrats mycket genom åren men åldersgränsen består. Alla över 15 år som tagit körkort för moped eller traktor, kan ge sig ut på vägarna och antalet ombyggda bilar tycks öka. Åtminstone på landsbygden. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga