Utrikes #57/2022

Yttrande­fri­het­en alltmer hotad i stora delar av världen

Vinnarna av Nobels fredspris, den filippinska journalisten Maria Ressa och den ryska tidningsredaktören Dmitrij Muratov under en presskonferens I Geneve på Pressfrihetens dag 3 maj i år. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/TT

Över stora delar av världen ökar hoten mot yttrandefriheten och människors rätt att organisera protester. Det uppger flera människorättsorganisationer.

Människorättsorganisationer uppger att det pågår en oroande utveckling i Asien, Afrika, Europa och i Latinamerika, där en lång rad länder har genomfört åtgärder som hotar befolkningarnas grundläggande rättigheter.

Amnesty International uppger att människor över hela världen har drabbats av många nya lagar och åtgärder som innebär ett hot mot deras möjligheter att organisera protester. Det handlar bland annat om att demonstranter utsätts för övervåld, om olaglig massövervakning, nedstängningar av internet och om censur på nätet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp