Bok #53/2022

Hjärtan med smärta i kärleksaktivism

Karolina Bång är en mångsysslare som äntligen kommer med ett nytt album, Himlastormande. Foto: David Möller

Det gör ordentligt ont i Karolina Bångs senaste seriebok Himlastormande. Och inte bara för att den berör normbrytare som vill följa sitt hjärta.

Karolina Bång tillhör mina favoriter bland serietecknare, hon skildrar queera miljöer inbjudande och pedagogiskt (hon är utbildad för utställningsproduktion) så även den som inte funderat över sitt kön utanför den så kallade normen kan känna sig välkommen in hennes historier.

Alldeles för sällan utkommer hon med hela album, men dyker upp här och där i tidningen Galago. Hon är också musiker och aktiv i det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget. I sin presentation på förlaget Galago presenteras hon som aktivist – men aktivismen känns inte programmatisk i själva serierna även om berättelserna skildrar unga med kärleksproblem som bryter mark. Tvärtom är de som lättglidande ballonger som för läsaren hit och dit genom små och stora detaljer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga