Debatt #49/2022

“Det är inte pengar som fattas utan politisk vilja”

Bernt Lindberg startade det ideella nätverket Omställning Falun 2009, är f.d miljöjournalist, miljöpedagog, tecknare, fotograf och har arbetat fackligt med kulturpolitiska frågor. Foto: Bernt Lindberg, Tomas Oneborg/SvD/TT

"Staten har möjlighet att ge ut nya pengar och det har de gjort för att rädda exempelvis banksystemet. De skulle kunna göra motsvarande för att rädda mänskligt välbefinnande och mildra klimatkrisen. Men det görs inte." Det skriver Bernt Lindgren, som varit med och startat Omställning Falun, i en debattartikel i Arbetaren.

En kommun i Dalarna måste spara drygt 20 miljoner på vård och omsorg i år. Och de behöver ”bara” låta bli att ta in vikarier samt kartlägga och optimera en rad verksamheter. Men har inte vikarierna gjort något jobb och har organisationen varit så usel? Blir det inte sämre för både de fastanställda och för dem som ska vårdas? Det sägs det inget om. Och var det inte budgeten man hade tagit till som var för snål? Nästan alltid framstår det som att felet ligger i den löpande verksamheten när den offentliga budgeten inte täcker utgifterna.

Ett annat exempel på individnivå: En anställd inom regionens sjukvård går på knäna, ständigt mer jobb. Trots underbemanning ska personens avdelning ta emot flera patienter. Detta ovanpå en lång period med covid-19 som inte personalen hämtat sig från. På det, ständigt inhyrda läkare som inte vill ta samma ansvar som de anställda.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga