Utrikes #47/2022

Utbildnings­satsningar krävs för att bekämpa barnarbete

Lucky Agbavor började arbeta redan som fyraåring. Enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef och Internationella arbetsorganisationen, ILO, finns det globalt sett ungefär 160 miljoner barnarbetare. Foto: IPS

Lucky Agbavor bor på en madrass i en kyrka, försörjer sig som gatuförsäljare och tvingades börja arbeta redan som fyraåring. Men i dag går han också på en yrkesutbildning och drömmer om en bättre framtid.

Lucky Agbavor befinner sig i Sydafrika, dit han nyligen reste från hemlandet Ghana för att delta i en global konferens mot barnarbete. I stort sett alla diskussioner vid mötet belyste hur bristande utbildningsmöjligheter och fattigdom tvingar många miljontals barn i världen att gå ut i arbetslivet alldeles för tidigt.

En gemensam rapport från FN:s barnfond Unicef och Internationella arbetsorganisationen ILO, som kom förra året, visar att 160 miljoner barn i världen tvingas arbeta. Det innebär en ökning på 8,4 miljoner barn jämfört med de föregående fyra åren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga