Bok #47/2022

Välinformerat men motsägelsefullt om SD

Gellert Tamas är en effektiv berättare om än lite väl anekdotisk i sin nya bok om Sverigedemokraterna, skriver Tomas Poletti Lundström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Gellert Tamas tar sig an Sverigedemokraterna bli det underhållande när han skildrar deras inre liv. Men han tappar tråden ibland och hamnar lite vid sidan av vad ren forskning har att säga, skriver Tomas Poletti Lundström, religionshistoriker vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, som nu läst en tredje nyutkommen bok i ämnet.

I Gellert Tamas nya bok Den avgörande striden finns en lustig berättelse från år 2006 då författaren får godkänt av en nervös Erik Almqvist att följa med till Sverigedemokraternas partihögkvarter. När Almqvist ringer en okänd höjdare i ”Bunkern” – ovetande om att han blir inspelad – för att meddela att han är på väg med journalister i släptåg får han en utskällning och en aggressiv fråga om han blivit knäpp. I partilokalen är det ”ju för fan fullt med komprometterande material.” När journalisterna anländer visar sig Sverigedemokraternas centrala källarutrymme mycket riktigt inrymma tomburkar från ett mindre sjöslag och dessutom en bakfull partiaktivist.

Enligt Tamas speglar anekdoten en ”dubbel bokföring” inom Sverigedemokraterna. Detta är ett parti som hela tiden försökt dölja sitt sanna jag och konstant uppvisat ett skönmålat yttre. Idén går igen genom stora delar av boken: partiet bildades av nazister. Med vid Åkessons inträde fanns nazister. Till och med då Åkesson valdes in i partistyrelsen var partiets ledning fullt av nazister, skriver Tamas. Ändå förnekar Åkesson hela tiden kännedom om allt sådant som den arga rösten i telefonen kanske skulle ha kallat "komprometterande material".

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga