Utrikes #42/2022

Vänsterkandidat mot historiskt avgörande i Colombia

Gustavo Petro och Francia Márquez
Vänsterkandidaten Gustavo Petro och hans vicepresidentkandidat Francia Márquez har gått vidare till den avgörande omgången i det colombianska presidentvalet som avgörs i mitten av juni. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Vänsterkandidaten Gustavo Petro vann stort i den första omgången av presidentvalet i Colombia. Nu ställs han mot högerpopulisten och mångmiljonären Rodolfo Hernandez i avgörandet om vem som kommer att styra det hårt våldsdrabbade landet de kommande åren.

Med över 40 procent av rösterna tog sig vänsterkandidaten Gustavo Petro enkelt vidare till den andra och avgörande omgången i presidentvalet som hålls den 19 juni.

Gustavo Petro, som tidigare varit borgmästare i huvudstaden Bogotá, har gått till val på att bekämpa fattigdomen, de avgrundsdjupa klassklyftorna och minska landets oljeutvinning för en grön omställning av landet. Han är också tidigare medlem i gerillagruppen M-19 och har bland annat lovat att avbryta det kontroversiella militäravtalet med USA om han blir president.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan