Bok #42/2022

Att ta tillbaka sin historia

Amat Levin har sammanställt sina berättelser om afrikaners och deras ättlingars historia i Svart historia. Foto: Louise Helmfrid

Historien består av en mängd olika bitar ur tid och rum, där urvalet är politiskt. Amat Levins bok Svart historia fyller i många stycken ur ett saknat perspektiv. Flera böcker, radio- och tv-program berättar om människor och kultur med afrikanskt ursprung och utgångspunkt.

Orden är viktiga, George Orwell dissekerade språkets politiska påverkan i sin bok 1984 (skriven redan 1948) och det vet varje maktspelare. Efter två månaders krig riskerar den ryss som kallar det något annat än en militär specialoperation hårda straff. Den som segrat i en konflikt kan beskriva den och forma sanningen om historien.

I ett moraliskt perspektiv kan det väl vara tveksamt om det överhuvudtaget finns några vinnare – européer plundrade Afrika på vad som fanns att utvinna och lämnade stora områden i fattigdom, korruption, politiska tragedier och miljökatastrofer – men inte heller i de stater som utförde plundringarna är arvet enbart positivt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan