Reportage #41/2022

Moldavien: Solidaritet i skuggan av krig

Moldavien är Europas fattigaste land. Trots det har uppslutningen kring de ukrainska flyktingarna varit enorm. Men ekonomiskt stöd från omvärlden krävs för att fortsätta möta de stora behoven. Foto: Hanna Strid

400 000 ukrainska flyktingar har anlänt i Moldavien, Europas fattigaste land. Där har de hittills tagits emot med öppna armar. Men om kriget blir långvarigt kan både resurser och vilja ta slut.
– Priset för att riskera den här vågen av solidaritet är högt, säger svenska Andrei Engstrand-Neacsu, som leder en insats för internationella Röda korset i Moldavien.

36-åriga Nelly Kotava sitter på en välbäddad säng med sina två söner Michael och Kiril, fem och tre år gamla, på varsin sida. De flydde från Irpin utanför Kyiv samma dag som Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Sedan dess har de bott hemma hos ett moldaviskt par i Balti, Moldaviens näst största stad efter huvudstaden Chisinau. Deras hemstad Irpin är en av flera förstäder till Kyiv som de senaste månaderna har förstörts till oigenkännlighet.

– Vårt hus har träffats av flera missiler. Det är obeboeligt nu precis som många andra hus i Irpin. Även om husen står efter attackerna måste de undersökas innan det går att flytta tillbaka, säger Nelly Kotova.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga