Utrikes #38/2022

Journalist hotas av långt fängelsestraff i Zimbabwe

Jeffrey Moyo (till höger) med en av sina försvarare, Doug Coltart, utanför domstolen i Bulawayo. Foto: Busani Burana/IPS

I början av maj återupptogs rättegången mot frilansjournalisten Jeffrey Moyo i Zimbabwe. Han riskerar nu att dömas till ett långt fängelsestraff – men medieorganisationer är mycket kritiska till rättsprocessen.

Jeffrey Moyo är en internationell reporter som bland annat rapporterar för IPS och New York Times. Han står åtalad för att ha brutit mot landets utlänningslag genom att ha lämnat felaktiga uppgifter till myndigheterna i samband med att två utländska journalister från New York Times ansökte om pressackrediteringar. Jeffrey Moyo nekar till anklagelserna, men om han befinns skyldig riskerar han att dömas till tio års fängelse.

Jeffrey Moyo greps i maj förra året och satt sedan gripen i tre veckors tid innan han släpptes från häktet i Bulawayo. Till en början nekades han att bli släppt mot borgen med hänvisning till att han påstods utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga