Utrikes #38/2022

”Kvinnor måste involveras i planeringen”

Kvinnor har en mycket viktig roll för att bemöta de enorma humanitära behov som uppstått efter den ryska invasionen i Ukraina - men erbjuds sällan ledande positioner inom hjälparbetet. Det uppger UN Women och biståndsorganisationen Care i en ny gemensam rapport. Foto: Naureen Hossain/IPS

Biståndsgivare och humanitära grupper måste ge kvinnor och marginaliserade grupper mer ledande roller i de insatser som görs för att bemöta krisen i Ukraina. Det uppger UN Women och biståndsorganisationen Care i en ny rapport.

Den gemensamma studien belyser de svårigheter som kvinnor och minoritetsgrupper ställs inför på grund av det ryska anfallskriget. Rapportförfattarna har intervjuat över 170 personer om hur deras liv har påverkats av kriget.

Kvinnor är i frontlinjen för många av de humanitära insatser som krävs på grund av invasionen, konstateras i rapporten. Samtidigt har inte kvinnor fått möjlighet att delta i ledande och beslutsfattande roller – och det finns också en risk för att man inom de humanitära insatserna glömmer bort de komplexa behov som exempelvis personer med funktionsnedsättning eller etniska minoritetsgrupper har.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga