Inrikes #33/2022

”Nya arbets­tillstånds­reglerna stoppar inte exploateringen”

Pelle Sunvisson tror inte att de nya reglerna stoppar exploateringen av migrantarbetare
– Man har inte tagit tag i den oerhörda obalansen i maktfördelningen som gör att hela din tillvaro som migrantarbetare är i arbetsgivarens händer, säger Pelle Sunvisson, författare och facklig aktivist. Foto: Axel Green, privat

De nya reglerna för arbetstillstånd ska, enligt regeringen, sätta stopp för utnyttjande av migrantarbetare på svensk arbetsmarknad. Det kommer de inte att göra, enligt Pelle Sunvisson, författare och facklig aktivist. För förändring krävs mer och att facken agerar.

De nya inskärpningarna i reglerna kring arbetstillstånd, som klubbades av riksdagen förra veckan, syftar till att sätta stopp för företag som exploaterar utländsk arbetskraft. Men, även om reglerna välkomnas, kommer de aldrig uppnå det målet. Det säger författaren och fackliga aktivisten Pelle Sunvisson som sett utnyttjandet från insidan.

– Det kommer inte stoppa något, det är alldeles för lite. Däremot kan det ha vissa bromsande effekter. Man har inte tagit tag i den oerhörda obalansen i maktfördelningen som gör att hela din tillvaro som migrantarbetare är i arbetsgivarens händer, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga