Utrikes #31/2022

Storbritanniens regering vill skicka flyktingar till Rwanda

Storbritanniens premiärminister presenterade förslaget i samband med ett tal som hölls den 14 april. Foto: Matt Dunham/ TT

Den som tar sig in illegalt i Storbritannien ska skickas till Rwanda med en enkelbiljett. Det kontroversiella förslaget kom Storbritanniens regering med förra veckan. Förslaget har både upprört och dömts ut. Men premiärminister Boris Johnson har sin avsikt klar: att avskräcka migranter från att söka sig till landet.

Storbritannien vill skicka migranter och asylsökande till Rwanda, enligt ett nytt kontroversiellt avtal som slutits med landet. Syftet sägs vara att stoppa människosmuggling över Engelska kanalen, som enligt premiärminister Johnson förvandlats till en ”blöt kyrkogård.”

– Vi är bestörta över regeringens grymma och vidriga beslut att skicka dem som söker en fristad i vårt land till Rwanda, sade Enver Solomon, chef för den brittiska flyktingorganisationen Refugee Council, i en kommentar till den brittiska regeringens besked som väckt stor ilska i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga