Inrikes #31/2022

Chef åtalas – fejkade dödshot från anställda

Kalmar Tingsrätt
Mellanchefen står nu åtalad i Kalmar tingsrätt. Foto: Mikael Fritzon/TT

Vimmerby-företaget agerade kraftfullt när mellanchefen visade de grova dödshoten han mottagit från anställda. Chefen placerades i skyddat boende, fick hyrbil och en rad olika utredningar sjösattes. Men enligt det åtal som nu riktas mot honom var allt en bluff. Hotbreven hade han skrivit själv.

En mellanchef på ett industriföretag i Vimmerby åtalas i Kalmar tingsrätt för att själv ha skrivit de anonyma brev från anställda i vilka han hotades till livet. Företaget, som tog hoten på stort allvar, lade enligt egen utsago ned sammanlagt 450 000 kronor på utredningar och åtgärder innan det framkom att allt var en bluff. Nu kräver de tillbaka pengarna när chefen åtalas för oredligt förfarande.

Det var under hösten 2020 som chefen med personalansvar gick till ledningen och berättade att han hotats till livet av anställda, skriver SVT nyheter. Han visade då upp tre anonyma hotbrev. Företagsledningen agerade kraftfullt och hyrde en hemlig lägenhet och en hyrbil åt chefen i flera månader samtidigt som de sjösatte en rad utredningsåtgärder. Ett externt företag anlitades bland annat för att ta fram en gärningsmannaprofil, samtidigt som mannen fick stöd av företagshälsovården.

Sammanlagt beräknar företaget att åtgärderna kostade 450 000 kronor innan det visade sig att allt var en bluff.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga