Signerat #29/2022

Spår efter en byggskurk

Emil boss framför bild på byggarbetare
Emil Boss, facklig aktivist och författare Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist/TT

”Under två år har Syndikalisterna i Stockholm följt ett arbetslivskriminellt bolag från dess första byggprojekt till det sista. Nu har bolagsägaren lämnat landet. Under sin brottsturné kostade han arbetare, näringsliv och skattebetalare tiotals miljoner kronor”. Emil Boss om arbetslivskriminella byggbolag vars affärsidé är att lura papperslösa byggarbetare på pengar.

Det finns tusentals arbetslivskriminella byggbolag i Sverige. Det här är berättelsen handlar om ett av dem.

Låt oss kalla honom Vladimir, en lettisk byggbolagschef som får näringsförbud i hemlandet. Han tar färjan över till Sverige och börjar om. År 2020 köper han ett gammalt organisationsnummer och skriver denna firma på sin fru. Därmed har han ingen formell koppling till verksamheten. Ingen i Sverige bryr sig om att det i verkligheten är Vladimir som svarar i telefon, som sköter alla kundkontakter och som arbetsleder på byggena.

För att sköta ekonomin tar han hjälp av en så kallad ”möjliggörare” i Stockholm, en fixare specialiserad på att tvätta siffror åt arbetslivskriminella bolag.

På mindre än två år har Vladimir lyckats ta sig in på den svenska byggmarknaden, expandera verksamheten, nästla sig in i de finaste entreprenaderna och samtidigt blåsa fler än trettio arbetare på lön.

Vladimir ansluter bolaget till hantverkssajten Offerta som lovar kunderna seriösa byggproffs. Han får snart jobb med villarenoveringar och ett båthusbygge. Arbetskraften anlitar han via Svenska Palmen, ett nätforum för rysktalande i Sverige. Vladimir riktar in sig på papperslösa arbetare som kommer från länder utanför EU och som är i behov av arbetstillstånd. Vladimir får betalt av kunderna men betalar aldrig ut arbetarnas löner. Eftersom arbetarna är papperslösa litar han på att ingen kommer att hjälpa dem.

För att få tillgång till större byggprojekt tecknar Vladimir ett hängavtal med Byggnads. Bolaget släpps sedan in i allmännyttan och hos de stora byggherrarna. Bolaget renoverar en kommunal skola i Stockholm. Nya arbetare luras på lön. Bolaget bygger bostadsrätter i Eskilstuna åt ett av de största bostadsbolaget. Nya arbetare luras på lön.

Inom ett år har bolaget expanderat och har ett trettiotal anställda och flera parallella projekt igång samtidigt. I Knivsta utanför Stockholm får bolaget i uppgift att bygga bostadsrätter åt ett stort fastighetsbolag. Tolv arbetare bor på bygget i fyra månader. Där arbetar de mellan femtio och åttio timmar per vecka utan att någon reagerar.

Vladimirs olika arbetslag kommer från Uzbekistan, Ukraina och Baltikum. Den gemensamma nämnaren är att alla pratar ryska och att de flesta är i behov av arbetstillstånd antingen efter asylavslag eller för att de är papperslösa. Alla har fått löften av Vladimir om att snart få arbetstillstånd och att få jobba vitt.

I januari 2022 går bolaget i konkurs med över en miljon i skulder. Bolaget är då tömt på pengar och allt konkursförvaltaren hittar är en övergiven firmabil. Ägaren kan inte nås av polisen och bedöms ha lämnat landet.

På mindre än två år har Vladimir lyckats ta sig in på den svenska byggmarknaden, expandera verksamheten, nästla sig in i de finaste entreprenaderna och samtidigt blåsa fler än trettio arbetare på lön. Priset för samhället är högt: Flera miljoner i uteblivna skatter och arbetsgivaravgifter. Mer än sju hundra tusen kronor i statlig lönegaranti.

Vladimirs framfart på svensk byggmarknad möjliggjordes av bristande kontroller från näringslivet och myndigheterna och av att ingen följer upp kollektivavtalen. Men framförallt möjliggjordes den genom den extrema utsattheten hos arbetskraften.

Byggherrarna har betalat över en halv miljon i entreprenörsansvar. Värst har arbetarna drabbats, med skuldsatta familjer och brustna framtidsplaner. En arbetare försökte ta sitt liv efter att ha blivit lurad av Vladimir. Flera andra tvingades återvända till Ukraina och är därför fast i kriget.  

Vladimirs framfart på svensk byggmarknad möjliggjordes av bristande kontroller från näringslivet och myndigheterna och av att ingen följer upp kollektivavtalen. Men framförallt möjliggjordes den genom den extrema utsattheten hos arbetskraften. Hela Vladimirs affärsidé byggde på att ingen kommer att hjälpa arbetare som inte pratar svenska, framförallt inte papperslösa.

Det skulle ironiskt nog visa sig vara just arbetarna som var Vladimirs största hinder. Anställda på bolaget slog larm till Syndikalisterna och till Fairplaybygg varpå härvan kunde nystas upp. Sexton arbetare har hittills fått ut löner genom Syndikalisterna. Entreprenörer, myndigheter och media har larmats. SVT Stockholm, Expressen och Byggnadsarbetaren har beskrivit skandalen. Vladimirs framfart är stoppad för denna gång.

Det är de drabbade arbetarna som är den starkaste kraften för förändring av byggbranschen. Vad hade hänt i detta fall om inte Syndikalisterna och Fairplaybygg hade funnits där och lyssnat på dem? Troligen hade Vladimir då varit många miljoner rikare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga