Signerat #26/2022

Magstark opportunism

Emil Boss, facklig aktivist och författare. Bakom står företagarnas VD Günther Mårder Foto: Axel Green, Carl-Olof Zimmerman/TT

”Sverige har en pinsam historia av exploatering av ukrainska gästarbetare i branscher som bygg, städ och jordbruk. Samma branscher där många av de nyanlända krigsflyktingarna från Ukraina snart förväntas börja jobba.” Emil Boss om hur Företagarna i detta läge passar på att propagera för sänkta arbetsgivaravgifter och slopade personalliggare.

Företagarna är en branschorganisation för småföretagare. De har en lite annan profil än sina storasyskon Almega och Sveriges Byggindustrier. En av de saker som sticker ut, är att de inte ser några problem med att försvara medlemsföretag som är öppet arbetslivskriminella. I de förhandlingar där jag suttit med har det i vart fall diskuterats både svartjobb och återbetalningar av månadslöner utan att det verkat störa Företagarnas ombud.

Förra veckan gick vi igenom ett antal förhandlingspunkter med en städfirma i Stockholm. Dels hade firman inte betalat lön för mertid – trots en skriftlig överenskommelse genom Företagarna i oktober och en ny överenskommelse med samma innehåll i januari.

Nästa punkt rörde att företaget inte betalat någon skatt under fler månader förra året. Punkten därefter rörde att medlemmen fått betala tillbaka flera tusen varje månad som tack för arbetstillståndet. I en tidigare MBL-förhandling (Medbestämmandelagen) har vi diskuterat att bolaget dragit tillbaka en städerskas arbetstillstånd när bolaget ville slippa en uppsägningsförhandling.

Medan resten av samhället diskuterar vilken typ av kontroller som skulle kunna minska utnyttjandet, går Företagarna i motsatt riktning. På ett sätt är det logiskt. De medlemsföretag som vi har mött genom Företagarna skulle tjäna på slopade kontroller. Då kunde de nämligen expandera sin arbetslivskriminalitet.

Ett tidigare förhandlingsärende gällde en av Företagarnas medlemmar som hade lockat hit en albansk VVS-tekniker med löfte om arbetstillstånd och lämnat honom ensam i ett hus i Krylbo där det sprang råttor. Där förväntades mannen livnära sig från en frys med utgången mat.

Företaget hade inte betalat någon lön alls för arbetet, som bestod i att sortera bråte i en lagerbyggnad. Vi menade att bolaget måste betala lön. Bolaget svarade genom ombudet i Företagarna att det hela hade varit en gratis utbildning. Det verkar milt uttryckt vara svårt att bli utesluten ur Företagarna.

Därför sticker det extra mycket i ögonen när man i DN Debatt läser att Företagarna tycker att flyktingvågen från Ukraina borde mötas med slopade personalliggare och lägre arbetsgivaravgifter. Alla vet vid det här laget att Sverige har problem med utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och nyanlända.

Medan resten av samhället diskuterar vilken typ av kontroller som skulle kunna minska utnyttjandet, går Företagarna i motsatt riktning. På ett sätt är det logiskt. De medlemsföretag som vi har mött genom Företagarna skulle tjäna på slopade kontroller. Då kunde de nämligen expandera sin arbetslivskriminalitet.

Flyktingvågen från Ukraina kommer på kort sikt att leda till två saker: En ökad utbytbarhet bland rysktalande arbetare inom branscher som bygg, städ, jordbruk, transport och restaurang. En ökad exploatering av uzbeker, tadjiker, kirgizer, georgier och övriga rysktalande arbetare från länder utanför EU.

De företag som har ryska som verksamhetsspråk kommer att kunna välja och vraka bland personal och eftersom alla ukrainare får tillstånd att arbeta kommer arbetarna från de andra rysktalande länderna utanför EU tvingas till ökad konkurrens genom löne- och arbetsmiljödumpning.

Ingen av dessa effekter skulle gynnas av ”lägre trösklar” eller ”mindre krångel”. När Företagarna skriver om ”en värdig tillvaro och en meningsfull sysselsättning”, rikta då gärna en tanke till vår medlem Kristian Boros från Albanien som fick ynnesten att komma till Krylbo och som en sedelärande utbildning gå runt och städa bland en småföretagares skit.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp