Utrikes #25/2022

Uganda: Biskop stoppar unga kvinnor från att gå i skolan

I början av året öppnade Ugandas skolor igen efter att ha varit stängda under lång tid på grund av coronapandemin - och nya regler slår nu fast att skolorna även ska välkomna elever som är gravida eller nyligen har fått barn. Bilden visar en lektion i grundskoleklass i Nakasero-skolan i Ugandas huvudstad Kampala. Foto: Wambi Michael/IPS

Uganda är ett av flera länder i Afrika som på senare tid har slagit fast att gravida elever och unga mödrar har rätt att fortsätta gå i skolan. Men en kyrklig ledare har valt att öppet trotsa reglerna.

När Ugandas skolor till sist öppnade igen i januari – efter att ha hållits stängda länge på grund av pandemin – var Atims bebis tre månader gammal. Den 17-åriga mamman ville återvända till skolan, men visste inte om hon vågade berätta för sina lärare att hon nu hade ett barn som behövde ammas.

Atim valde att prata med några av lärarna, och de var beredda att hjälpa henne att kunna smyga undan på rasterna för att amma sitt barn.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga